13.5 C
Deurne
dinsdag 21 mei 2024
Home- WalsbergHanneke Kuunders legt kabouterpaadje aan in Walsberg: ‘Mensen worden er blij van’

Hanneke Kuunders legt kabouterpaadje aan in Walsberg: ‘Mensen worden er blij van’

In het Walsbergs bos in Deurne loopt een bijzonder paadje dankzij Hanneke Kuunders en haar 3-jarige zoontje Tije. Als je er overheen loopt ontdek je de ene na de andere kabouter. Waar je ook kijkt langs het pad maar ook zelfs in de bomen, overal kom je de kleine olijke figuurtjes met puntmuts tegen.

De positieve reacties op haar initiatief hebben Hanneke verrast: “Ik was een beetje verbaasd over de interesse voor het pad en dat het zo leeft bij de mensen. Bezoekers van het pad zijn altijd blij en verrast of het nou oudere mensen zijn of jongere mensen, eigenlijk alle leeftijden. Blijkbaar doet het iets met mensen en worden mensen er blij van en uiteindelijk is dat mijn doel.”

Kabouterbos
Het idee voor het kabouterpaadje kreeg Kuunders min of meer door haar zoon. Samen met hem ging ze wel eens naar het kabouterbos in Bakel en elke keer als het weer even geleden was dat ze daar op bezoek waren geweest, kreeg ze van Tije weer de vraag; ‘kunnen we naar de kabouters’? “Alleen in een bepaalde periode ruimen ze het daar op en bij de Ossenbeemd is het ook niet altijd open dus hebben we een aantal keer voor een gesloten poort gestaan”, legt Hanneke uit. “Toen dacht ik op een gegeven moment van; we hebben hier een mooi bospaadje, laat ik zelf maar kabouters neer gaan zetten.”

70 kabouters
Op Marktplaats ging ze op zoektocht en ook op Facebook plaatste ze oproepen waarin ze aangaf waar ze naar op zoek was: “Zo kwamen de eerste kabouters deze kant op en ben ik ze hier neer gaan zetten. Er staan er nu een kleine 70 buiten maar hoe meer hoe leuker het is voor de kinderen. Dus als mensen kabouters over hebben, hoor ik het graag”, zegt Kuunders. Of er ook nog een sneeuwwitje komt, weet ze nog niet: “Misschien heeft iemand nog een sneeuwwitje staan of misschien kan iemand die met de carnaval verkleed gaat als sneeuwwitje een keer langskomen.”

Walsbergs bos
De kabouters hebben aan het pad een mooie natuurrijke omgeving waar ze van hun tweede leven kunnen genieten. “Het is eigenlijk een zandpaadje dat uiteindelijk uitkomt in het Walsbergs bos. Het is gewoon een vrij toegankelijk en openbaar pad en mensen zijn van harte welkom om te komen kijken.”

Groot en klein
Bezoekers van het pad aan de Kneuterdijk in de Walsberg kunnen allerlei soorten kabouters tegenkomen tijdens de wandeling, legt Hanneke uit: Groot en klein, dik en dun en in alle soorten, maten, vormen. Bedenk het maar en ze staan er wel bij.” Wat het volgens haar ook extra leuk maakt, is dat je ze op de meest onverwachte plaatsen tegenkomt: “Ik heb ze bijvoorbeeld ook op bomen en tegen bomen staan. Ik heb wel gemerkt dat ik wel rekening moet houden met snoeiwerkzaamheden want afgelopen week waren ze aan het snoeien en toen zijn er een paar gesneuveld. Dus ik moet wel goed kijken hoe ik ze allemaal neerzet.”

Speurtochten
Voor kinderen heeft Hanneke ook speurtochten gemaakt in verschillende moeilijkheidsgradaties. “Dus mocht je het leuk vinden, dan hangen er aan het begin van beide ingangen van het pad brievenbusjes waar kaartjes inzitten. Zo’n kaartje kun je dan meenemen en samen gaan zoeken naar bepaalde kabouters”, legt Hanneke uit.

Kuunders hoopt dat er de komende tijd nog meer kabouters een tweede leven kunnen krijgen aan het pad en roept mensen ook op om contact met haar op te nemen als je een kabouter hebt die je wilt doneren. Dat kan door een mail te sturen naar boekenbiebwalsberg@gmail.com. Of kijk voor meer informatie op de Facebook- op Instagrampagina van Hanneke.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen