8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- ZeilbergHarmonieorkest Excelsior maakt muzikale reis door geschiedenis van Zeilberg

Harmonieorkest Excelsior maakt muzikale reis door geschiedenis van Zeilberg

Ter voorbereiding op het optreden van zaterdag 16 december heeft Harmonieorkest Excelsior afgelopen week al een uitvoering verzorgd in verzorgingshuis de Nieuwenhof in Deurne. Want komend weekend brengen Harmonieorkest Excelsior, zanggroep Velocity uit Maasbree en Tonny Wijnands samen een muzikale tijdreis door de geschiedenis van de Zeilberg.

“We wilden een laagdrempelige avond opzetten, waar veel herkenbare muziek is en waarmee mensen mee kunnen zingen”, vertelt Koen Geijzers van de concertcommissie van Muziekvereniging Excelsior. “Een heerlijke muziekavond, vol nostalgie en verrassende bijdragen.”

Foto’s
Tijdens de Sing along ‘Umderruggu van de Zeilberg bent (of het nog nie kent)’ wordt het publiek mee teruggenomen naar het prille begin van de Zeilberg. Daarbij worden tijdens het optreden ook foto’s van toen en nu vertoond. Deze zijn door het Zeilbergs Historisch Erfgoed (ZHE) verzameld en laten de ontwikkeling van de Zeilberg tot aan de huidige hechte gemeenschap zien.

Jos Biemans van het ZHE vindt het belangrijk dat Zeilbergers weten waar ze vandaan komen en wat er zich vroeger allemaal in de Zeilberg heeft afgespeeld: “We hebben onlangs nieuwe huizen gebouwd naast de kerk en daar is ook onderzoek gedaan. Dan kun je dus zien als je dat gaat afgraven, dat er plekjes bij zijn die niet in een normale grondstructuur horen. En dan ga je verder onderzoeken en kom je bijvoorbeeld een urn tegen. We hebben zo wel meer bijltjes en stenen messen uit de prehistorie teruggevonden.”

Pottenbakkers
Van de geschiedenis van de Zeilberg zijn ook in het dagelijks leven dingen terug te zien. Zo vindt Biemans dat mensen bijvoorbeeld moeten weten waarom de plaatselijke carnavalsvereniging de Pottenbakkers heet. “Zeilberg is eigenlijk ontstaan door nomaden, die op enig moment zijn blijven zitten in de Zeilberg. Zij kwamen er achter dat mede door de Peelrandbreuk er hier grondlagen zijn waar leemsoorten in zaten die bij uitstek geschikt waren om potten mee te bakken. Zodoende zijn er pottenbakkers in de Zeilberg gekomen. Op een gegeven ogenblik zaten er lang geleden zeven gerenommeerde pottenbakkers in de Zeilberg”, vertelt Jos Biemans van het Zeilbergs Historisch Erfgoed

Het optreden vindt plaats op zaterdag 16 december in de zaal achter de molen Maria-Antoinette aan de Zeilbergsestraat 98 in Deurne-Zeilberg. Het publiek is welkom vanaf 19.30 uur. Het concert start om 20.00 uur. In de zaal is er keuze uit zit- en staanplekken. Kaartjes zijn te koop bij Koppens Schildersbedrijf aan de Zeilbergsestraat 41 voor 5 euro per stuk, inclusief twee consumpties.

Foto’s: DMG/Muziekvereniging Excelsior

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen