18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneBestuur Speuldries overdonderd door massale steun uit gemeenschap

Bestuur Speuldries overdonderd door massale steun uit gemeenschap

De massale steun vanuit de gemeenschap van Deurne en omgeving voor de door fraude getroffen Stichting de Speuldries, overtreft alle verwachtingen van de twee overgebleven bestuursleden van de speeltuin. Talloze mensen stuurden berichten en maakten spontaan geld over, bedrijven zetten acties op om geld in te zamelen, kinderen gingen statiegeldflessen inzamelen en er werd een crowdfundingsactie opgezet, die inmiddels bijna 14.000 euro heeft opgeleverd.

Toen begin vorige maand het nieuws bekend werd dat er een fors bedrag van ’tienduizenden euro’s’ was verduisterd bij Stichting de Speuldries en het bestuur hun eigen penningmeester hiervan verdacht, was de schok groot in Deurne en ook daarbuiten.

‘Vreselijk moeilijk’
De bestuursleden zijn dankbaar voor de positieve steun die ze in de zware tijd hebben ontvangen van iedereen die de speeltuin een warm hart toedraagt. “De afgelopen weken waren niet makkelijk voor ons. Het persbericht naar buiten brengen was niet alleen vreselijk moeilijk. Het was ook spannend.” Voor het bestuur was het gissen naar wat deze informatie eventueel zou doen met het imago van de speeltuin. Ook worstelden zij met vragen over hoe er nu naar het overig bestuur wordt gekeken en naar de vrijwilligers.

Voor de definitieve beslissing werd genomen om het fraudegeval bekend te maken, hebben deze vragen door de hoofden van de bestuursleden gespookt. Zij beseften dat de impact in elk geval erg groot zou zijn bij vrijwilligers, begunstigers, sponsoren, bezoekers en de gemeenschap van Deurne, want het gaat volgens de stichting om een erg groot bedrag: “Maar één ding wisten we zeker: verzwijgen is geen optie, we moeten met de billen bloot!”

Hartverwarmend
Het direct geven van openheid van zaken bleek de juiste keuze. “Wat er gebeurde hadden we niet kunnen denken en al helemaal niet durven hopen. Er is zo ongelooflijk massaal hartverwarmend, constructief en vol steun gereageerd. Het heeft op ons een enorme indruk gemaakt, we zijn er echt door geraakt! Heel, heel, heel hartelijk bedankt! Het doet ons enorm goed, het heeft ons nog strijdbaarder gemaakt om ons stinkende best te doen de speeltuin er zo snel mogelijk weer helemaal bovenop te helpen”, aldus het bestuur.

Glijbaan
Naast de vele berichtjes en inzamelacties, waren er nog een aantal lichtpuntjes voor de Speuldries de afgelopen tijd. Uit begrip voor de situatie waarin de stichting zich bevindt door de fraudezaak, heeft de leverancier van de bestelde glijbaan deze toch alvast geleverd, zonder dat deze meteen betaald hoeft te worden. “Met heel, heel, heel veel dank aan IJslander B.V. die ons uitstel van betaling geeft tot 1 februari. Wij gaan er alles aan doen om dan wel te kunnen betalen”, zeggen de bestuursleden.

De oude gele glijbaan moest wijken omdat de veiligheidseisen voor speeltoestellen steeds strenger worden. Er zouden twee nieuwe exemplaren voor in de plaats komen, maar door het verdwenen geld kwam de plaatsing op losse schroeven te staan. “Die glijbanen worden op maat gemaakt en die eerste was dus al besteld en zou dus worden geleverd, maar om die te betalen, hebben we nu gewoon niet voldoende geld”, aldus het bestuur.

ClubSupport
Een andere positieve toevalligheid; het bedrag van 4.879,07 euro, dat de Speuldries had binnengehaald met de actie van Rabo ClubSupport, is niet verloren gegaan. Omdat het bedrag dat zij zouden krijgen dankzij de stemmen van 662 Rabobankleden nog niet was overgemaakt toen de fraude ontdekt werd, liep dit geld geen gevaar.

Ondertussen heeft ook de gemeente contact met het bestuur van de Speuldries opgenomen: “Vanuit daar zijn we met een vrijwilliger in contact gebracht die ons de komende tijd gaat ondersteunen, omdat we nu opeens met zaken te maken hebben waar we nu eenmaal niet zo veel kaas van gegeten hebben.”

Het bestuur geeft verder aan te begrijpen dat er nog veel vragen bij mensen leven en dat ze die graag zoveel en goed mogelijk willen beantwoorden: “Mocht je nu nog ideeën of tips hebben voor ons, we staan er nog steeds, heel graag, voor open! Ook zijn we op zoek naar twee nieuwe bestuursleden.” Mensen die de stichting willen helpen, kunnen contact opnemen door een email te sturen naar despeuldries@hotmail.com.

Lees ook: Nieuwsdossier: Fraude Speuldries

Foto’s: Harold van der Burgt/Speuldries

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen