9.7 C
Deurne
maandag 11 december 2023
Home- DeurneHarry van den Berg vindt inspiratie in Griendtsveen en schrijft verhalenbundel over...

Harry van den Berg vindt inspiratie in Griendtsveen en schrijft verhalenbundel over zijn geboortedorp

Hij woont inmiddels al enige tijd in Deurne, maar voor Harry van den Berg blijft zijn geboortedorp Griendtsveen een hele speciale plek in zijn hart houden en daarom komt hij er nog bijna dagelijks. De natuurlijke omgeving, rust en stilte die hij er vindt, inspireren hem al zijn hele leven bij het schrijven van muziek én verhalen. Die vertellingen hij nu heeft gebundeld in ‘Peeldorp Griendtsveen geeft inspiratie’.

Van den berg werd op 8 januari 1953 geboren aan de Kanaalweg 17. “Die huizen staan er al niet eens meer. Toch zijn mijn herinneringen aan het Griendtsveen van toen nog springlevend”, vertelt Harry.

De Morgenstond
Hij heeft in de jaren vele wandelingen in de Peel gemaakt: “Dan liep ik urenlang door de natuur en kwam dan heel vaak bij Café De Morgenstond uit voor een kop koffie tussendoor. Dat is eigenlijk de plek waar de verhalen uit de bundel zijn begonnen”, legt Van den Berg uit.

In het gastenboek schreef Harry telkens als hij in het café was een kort stukje. “Andere bezoekers schreven er gewoon hun naam in, maar ik noteerde er elke keer een ander verhaal in. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs reacties van mensen, die vroegen wanneer het volgende verhaaltje kwam”, lacht Harry.

Dorp Griendtsveen
Die verhalen heeft Van den Berg uitgewerkt in de bundel: “Ik kwam ze na lange tijd weer tegen en heb ze verzameld in het boek. De meest van de gebeurtenissen hebben zich afgespeeld in het dorp Griendtsveen, een paar van de verhalen staan op zichzelf. Het is een mooie verhalenbundel geworden, die is voorzien van diverse foto’s uit de directe omgeving van het dorp.”

De onderwerpen waar Harry van den Berg over schrijft in ‘Peeldorp Griendtsveen geeft inspiratie’ lopen uiteen, maar zijn voornamelijk alledaagse dingen die hij heeft meegemaakt. “Het is maar net waar ik op dat moment tijdens de wandelingen over nadacht of waar ik spreekwoordelijk tegenaan liep.”

Plafond
“Een mooi voorbeeld is het verhaal uit 1999, toen ik bij De Morgenstond mijn gebruikelijke pauze hield en het plafond in het pand werd gerestaureerd. Het bestaande plafond haalden ze weg, waarna het originele dak en de balken zichtbaar werden. Meteen begon ik na te denken over wat daar onder te zien zou zijn en wat er in die tijd van het originele plafond zich allemaal zou hebben afgespeeld”, vertelt Van den Berg.

In totaal heeft Harry tien verhalen opgenomen in het 64 pagina’s tellende boek, dat hij zelf heeft uitgegeven. “De belangrijkste reden om de bundel uit te brengen, is dat ik deze persoonlijke verhalen op een mooie manier wil nalaten aan mijn kinderen en kleinkinderen. Mocht het een bestseller worden, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen”, zegt Van den Berg lachend.

Pianowerken
Harry heeft ook al ideeën voor een volgend project, want hij heeft in zijn leven niet alleen verhalen geschreven, maar ook veel muziek en songteksten. “Ik heb door de jaren heen, heel wat pianowerken gecomponeerd. Het zou mooi zijn om daar ook nog iets mee te gaan doen. Bijvoorbeeld om met pianoleerlingen opnamen ervan te maken of de werken door hen live uit te laten voeren in het cultuurcentrum in Deurne.”

De verhalenbundel is verkrijgbaar bij Harry van Den Berg voor 12,50 euro. Geïnteresseerden kunnen het boek bestellen door een e-mail te sturen naar harry.vdberg@live.nl of door te bellen met 06-41 61 88 75. Je kunt ook een bericht via Messenger sturen op zijn Facebookpagina.

Foto: Harry van den Berg/Gemeente Horst aan de Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen