‘Pientere mannen uit de Peel: de Van Doornes en DAF’ is de titel van de lezing die Hay Mulders van Heemkundekring H.N. Ouwerling woensdag 17 april in Den Draai in Deurne-Zeilberg geeft. Hij vertelt het verhaal over de broers Hub en Wim van Doorne en automerk DAF. Natuurlijk ontbreekt ook de uitvinding van de ‘automaat’ oftewel ‘het pientere pookje’ niet.
De twee ondernemende broers Hub (1900-1976) en Wim (1906-1976) groeide op als zonen van een smid in America, waar Hub ook werd geboren. Broer Wim werd geboren in Griendtsveen.
Molenstraat
In 1920 startten de twee een eigen bedrijf en huurden een werkplaats in een bijgebouw van de kerkmolen aan de Molenstraat 30 in Deurne. Daar lag het begin van wat later zou uitgroeien tot DAF. Het heette toen nog ‘Hub van Doorne Grof fijn en kachelsmederij Reparatie-inrichting voor rijwielen en Motoren’. In 1924 besluit Hub terug te keren naar zijn oude werkgever Machinefabriek Mandigers in Eindhoven waar hij dit keer aan de slag ging als bedrijfsleider.
Daarna begonnen de twee broers in een ruimte van vier bij vier meter in de Eindhovense Brouwerij De Valk met steun van de eigenaar op 1 april 1928 ‘C.V. Hub van Doorne’s Machine Fabriek’. Dat bedrijf groeide later uit tot Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek N.V. en nog later werd dit Van Doorne Automobielfabriek, of kortweg DAF.
‘Automaat’
Hub van Doorne was niet alleen de grondlegger van dat automerk, maar stond ook aan de wieg van Van Doorne’s Transmissie; de wereldberoemde Continu Variabele Transmissie, ofwel de ‘automaat’. In 1958 begon hij met de rubberen aandrijfriem. Na zijn pensionering ontwikkelde hij in een kleine bedrijfsruimte achter villa Doornehof aan de Stationsstraat 71 in Deurne, samen met een klein team van DAF-medewerkers, de ‘Duwband’ die later de ‘VDT’ (Van Doorne’s Transmissie) genoemd werd.
In de lezing komen de aanwezigen meer te weten over de jeugd, pioniersgeest en het ondernemerschap van de gebroeders Van Doorne. Ook vertelt spreker Hay Mulders over de grote betekenis van de broers voor de economie, industrie en over hun maatschappelijke betrokkenheid.
‘Van Doorne’s jeugdjaren’
De uit America afkomstige Mulders is voorzitter van de heemkundevereniging Werkgroep Oud-America en ook lid van heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne. Samen met zijn plaatsgenoot Ab Rongen heeft Mulders veel onderzoek gedaan naar de gebroeders Van Doorne en hun prestaties. Zij schreven samen het boek ‘Van Doorne’s jeugdjaren’.
De lezing vindt plaats op woensdag 17 april om 20.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in Deurne-Zeilberg. Voor leden van de Heemkundekring H.N. Ouwerling is toegang gratis. Niet-leden betalen 3 euro.
Foto: Heemkundekring H.N. Ouwerling