8.4 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- DeurneHeemkundekring pleit voor ondergronds parkeren om eeuwenoud pleintje in Deurne te behouden

Heemkundekring pleit voor ondergronds parkeren om eeuwenoud pleintje in Deurne te behouden

Heemkundekring H.N. Ouwerling vreest dat de cultuurhistorische waarde van het eeuwenoude driehoekige pleintje op hoek van de Toon Kortoomslaan en de Lage Kerk in Deurne verloren gaan door bouwplannen op die plek. Ze zijn hiervoor al in gesprek gegaan met de gemeente maar dat heeft tot teleurstelling van de heemkundekring niet geleid tot aanpassing van het bouwplan.

In een brief aan burgemeester en wethouders hebben de leden van de vereniging deze week hun zorgen opnieuw geuit: “Het voorgestelde plan doet afbreuk aan de omvang en de perfecte driehoeksvorm van het eeuwenoude plein. De pomp als tastbare verwijzing naar de vroegere waterpoel, die het middelpunt van het plein vormde, komt in het voorgestelde plan nog verder naar de periferie gesitueerd.”

Niet uitvoerbaar
De heemkundekring heeft verschillende alternatieven ideeën ingebracht om de plannen zo aan te passen dat de cultuurhistorische situatie niet of minder wordt aangetast. Het gaat dan vooral om een oplossing voor voldoende parkeerplek bij de 24 nieuwe appartementen. Maar die alternatieven ziet de gemeente niet zitten. “Niet uitvoerbaar, technisch of financieel niet haalbaar of ze gaan ten koste van openbare nutsvoorzieningen”, is wat de heemkundekring kreeg te horen.

Historisch besef
In de brief schrijven de leden van Heemkundekring H.N. Ouwerling dat ze het niet eens zijn met het oordeel van de gemeente: “Wij doen een beroep op uw historisch besef en pleiten er voor om mogelijk de omvang en in ieder geval de driehoeksvorm van dit plein te handhaven, hetgeen met ondergronds parkeren tot de beste mogelijkheden behoort. Als heemkundekring zouden wij het betreuren, dat cultuurhistorie de dupe wordt van dit project.”

Op de hoek van de Toon Kortoomslaan en de Lage kerk moet een appartementengebouw komen met twee verdiepingen en in totaal 24 woningen. De bovenste woningen bevinden zich onder de schuine kap. De woningen krijgen via twee afzonderlijke portieken een ingang die bereikt kan worden via een trappenhuis.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen