15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneHein van Helvoirt stopt met visspeciaalzaak in Deurne: ‘Het is gewoon niet...

Hein van Helvoirt stopt met visspeciaalzaak in Deurne: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Vol goede moed keerde Hein van Helvoirt twee jaar geleden terug in Deurne om opnieuw een visspeciaalzaak te openen op de plek waar hij ongeveer acht jaar daarvoor was gestopt. Toch is hij nu genoodzaakt om na twee mooie jaren de deuren van zijn zaak ‘Vis van Hein’ in de Molenstraat weer definitief te sluiten.

De combinatie van stijgende energiekosten, het duurder worden van de inkoop en klanten die steeds minder te besteden hebben, zorgt ervoor dat Van Helvoirt met pijn in zijn hart moet stoppen. “Het is voor ons ook een hele moeilijke beslissing geweest want we hebben hier samen met ons personeel echt een super winkeltje dat gewoon twee keer zo goed loopt dan de gemiddelde viszaak. Maar het is gewoon niet meer te doen, vooral vanwege de onevenredig hoge energiekosten.”

Positieve vibe
Met de visspeciaalzaak heeft Hein van Helvoirt in de twee jaar dat hij nu terug is in Deurne snel opnieuw een goede reputatie opgebouwd waarbij de klanten de ondernemer prijzen om de kwaliteit van de producten maar vooral ook om zijn passie en enthousiasme voor de visspecialiteiten. “We hebben hier echt een hele positieve vibe met de klanten maar ook binnen ons team. Dat maakt het ook extra moeilijk om te stoppen. Mijn vrouw en ik hebben er echt wel een traantje om moeten laten. We hadden dit het liefste de komende twintig jaar nog gedaan; lekker werken tot ons pensioen in een mooie winkel met een grote en tevreden klantenkring”, legt Van Helvoirt uit.

Energie besparen
In zijn zaak heeft hij geprobeerd om flink te bezuinigen op de energiekosten die in september rond de 4600 euro per maand lagen. De verwarming had hij al uitgezet omdat die in viszaak niet persé nodig is en de vaatwasser werd nog maar één keer in de week gebruikt. Ook de bakoven voor de kibbeling werd zo min mogelijk aangezet. “We zijn ondernemer genoeg om creatief met wat tegenslagen om te gaan. Zo hebben we op de kosten van het gas weten te besparen waarbij we 120 kuub minder per maand zijn gaan gebruiken.”

Luxere dingen
Hoewel de energierekening voor Van Helvoirt een groot probleem is, is het slinkende budget van zijn klanten ook iets dat de ondernemer steeds meer parten begon te spelen: “Mensen hebben door de stijgende prijzen van levensonderhoud minder in hun portemonnee en het eerste waar ze dan op besparen zijn de wat meer luxere dingen. Een dagje naar de sauna of een weekendje weg zit er dan voor veel mensen niet meer in en wij horen als visspecialiteitenzaak ook bij die uitgaven waar dan minder aan wordt besteed.”

Kerst en Oud en Nieuw
Van Helvoirt sluit zijn zaak nog niet onmiddellijk, legt hij uit: “Tot en met 31 december zijn we nog geopend en we nemen dus ook de Kerst en Oud en Nieuw nog gewoon mee.” De afsluiting van het jaar zal voor de ondernemer en zijn personeel wel een hele andere zijn dan normaal. “Tijdens de twee laatste dagen op 30 en 31 december richten we ons deze keer op dat alles weg moet. Ik verwacht dat de meeste klanten dan al in de ochtend komen en dan kunnen wij er met z’n allen ’s middags een borrel op pakken en afsluiten”, zegt Hein van Helvoirt.

Komende twee jaar dramatisch
Of Van Helvoirt misschien nog een keer opnieuw terugkeert in Deurne met een visspecialiteitenzaak durft hij nu nog niet te zeggen: “Wij vrezen dat zeker de komende twee jaren dramatisch zullen worden voor een zaak zoals we die nu hebben, dat is ook de reden waarom we de beslissing hebben genomen om te stoppen. Het is niet iets dat over een maand voorbij is. Ik verwacht dat het besteedbaar inkomen van mensen voorlopig alleen maar minder wordt en in combinatie met de energieprijzen moet iedereen dan bezuinigen.”

‘Drie keer is scheepsrecht’
De deur naar Deurne houdt Van Helvoirt nog wel op een klein kiertje open. “We zagen in 2020 ook niet aankomen dat we terug zouden komen. Toen zagen we de potentie van de winkel en hadden we meteen zoiets van: gasgeven en er iets moois van maken. Vanmorgen zei een klant nog in de winkel tegen me: ‘Drie keer is scheepsrecht’ dus je weet maar nooit”, besluit Van Helvoirt.

Foto: Vis van Hein

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen