11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneToestemming voor bedrijf met 400 konijnen in Deurne voor productie antiserum slangengif

Toestemming voor bedrijf met 400 konijnen in Deurne voor productie antiserum slangengif

Er mag van de provincie een bedrijf in Deurne komen voor de productie van antiserum tegen slangengif en teststrips om de diagnose van slangenbeten bij mensen vast te stellen. Het is de bedoeling dat er aan het Riet 3 in Deurne een stal komt voor 350 tot 400 konijnen en een laboratorium. De provincie Noord-Brabant heeft hiervoor vorige week donderdag een vergunning verleend.

Het college van de gemeente Deurne heeft al in 2018 laten weten positief te staan tegenover de plannen van initiatiefnemer Farmarts B.V. uit Staphorst. Voor de realisatie van het bedrijf moet nog wel het bestemmingsplan worden aangepast en is het uiteindelijk aan de gemeenteraad om te beslissen of het laboratorium en de stal er mogen komen.

Geen dierproeven
Er worden volgens het nieuwe bedrijf in het buitengebied geen dierproeven uitgevoerd op de konijnen. De dieren worden ingespoten met slangenantigeen, waardoor zij antistoffen gaan produceren. Uit het bloed van de konijnen worden de antistoffen gewonnen, waarmee het tegengif wordt gemaakt.

Laboratorium
Op de locatie aan het Riet 3 was in het verleden een veehouderij gevestigd waarvan de vergunning in 2011 is ingetrokken. De aanwezige bebouwing stond leeg en is in een zeer slechte bouwkundige staat. Het plan is om de bestaande woning te vernieuwen en in een gedeelte hiervan een laboratorium in te richten. Ten noorden van de woning zal een konijnenstal voor maximaal 400 konijnen gerealiseerd worden.

Innovatieve karakter
Omdat de opzet van het bedrijf kleinschalig is en passend in het buitengebied, heeft college al in februari van 2018 een principemedewerking verleend. “Het innovatieve karakter van het bedrijf sluit aan bij de doelstelling om ruimte te bieden voor experimenten en innovatie van zowel duurzame als veilige agrarische en niet-agrarische activiteiten in gebieden met een gemengde plattelandseconomie. De ontwikkeling levert een bijdrage aan de gewenste transitie van het buitengebied”, gaf wethouder Marinus Biemans toen aan.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen