14.6 C
Deurne
maandag 20 mei 2024
Home- St. JozefparochieHenk Beekman Memorial voor vrijwilligers van De Speuldries in Deurne

Henk Beekman Memorial voor vrijwilligers van De Speuldries in Deurne

De vrijwilligers van De Speuldries in Deurne hebben dinsdag de Henk Beekman Memorial ontvangen. Dit is een onderscheiding die elk jaar wordt uitgereikt door carnavalsvereniging de Heikneuters uit de St. Jozefparochie aan personen of organisaties die veel vrijwilligerswerk verrichten. Het de 31ste keer dat de memorial die sinds 1991 bestaat, wordt uitgereikt.

De Speuldries bestaat inmiddels 67 jaar en in die tijd is er veel veranderd en vooral verbeterd aan de speeltuin. Daar is in de loop der jaren heel veel tijd in gaan zitten van een groot aantal vrijwilligers en daarom worden zij nu geëerd met de Henk Beekman Memorial.

Waarde van een mens
De onderscheiding is vernoemd naar een persoon die ook heel veel tijd stak in het vrijwilligerswerk. Een groot goed volgens de carnavalsvereniging: “De waarde van een mens herken je aan wat hij met zijn vrije tijd weet te doen. Wij als carnavalsvereniging de Heikneuters zijn met oprecht trots deze jaarlijks te mogen uitreiken.” De Henk Beekman memorial werd eerder ook uitgereikt aan de vrijwilligers van Missiefront Deurne, De Wik Deurne , Stichting Leven voor leven, Stichting Rolstoelmeerdaagse, Scouting St. Jozef en Stichting Robinstijn.

Talloze pleisters
Al het vrijwilligerswerk bij De Speuldries wordt op dit moment aangestuurd door de vier bestuursleden en uitgevoerd door de achttien werkgroep-leden in de leeftijd van 65 tot en met 84 jaar. Daarnaast zijn er nog 36 toezichthouders die afwisselend in het weekend de veiligheid van de bezoekers in de gaten houden en al talloze pleisters hebben moeten plakken. Ook een aantal ex-prinsen van de Heikneuters zijn actief geweest in het bestuur of als vrijwilliger.

Mooie jeugd
Voorzitter Peter Proenings van de carnavalsvereniging ziet De Speuldries als een unieke situatie voor de maatschappij, waar jong en oud terecht kunnen: “Ikzelf en ik spreek namens heel veel mensen uit Deurne en omstreken, hebben hier een geweldige mooie jeugd en tijd beleeft, waar onze ouders ons makkelijk naar toe konden laten gaan zonder zich zorgen te hoeven maken.”

Samen veilig spelen
Het succes van de speeltuin zit hem volgens Proenings in het goede beleid van de organisatie waarbij samen veilig spelen en het groen houden van De Speuldries centraal staan. Ook het duurzaam investeren in onderhoud en nieuwe speeltoestellen spelen volgens hem mee. “En zeker niet onbelangrijk is de gratis entree”, zegt Proenings van de Heikneuters.

Familie Van Doorne
De gratis toegankelijke speeltuin is er al sinds 1956, toen een pony nog de draaimolen voortrok en de familie Van Doorne nog eigenaar was van het huis en de grond. Tussen 1956 en 1979 hebben er enkele speeltoestellen gestaan, zoals een glijbaan, zweefmolen en schommels.

Grote renovatie
In 1980 vond er een grote renovatie plaats en kwamen er nieuwe speeltoestellen. Vijf jaar later werd de speeltuin aangepast zodat ook gehandicapten er terecht konden. Er werden speciale voorzieningen aangelegd bij de blauwe glijbaan, er kwamen rolstoelplaatsen bij de zandbak en er werd een oprit gemaakt naar de zandbult

Stichting en bestuur
De huidige vorm waarbij een organisatie zorgdraagt voor de speeltuin, ontstond in 1989 toen De Speuldries een eigen bestuur en stichting kreeg. In 1998 onderging de speeltuin opnieuw een flinke renovatie:, onveilige speeltoestellen werden verwijderd en vervangen door veilige speeltoestellen en het toezichthuisje en de toiletgroep werden gebouwd.

Zandfabriek
Bij het 50-jarig bestaan in 2005 zijn de grote rode en blauwe speeltoestellen geplaatst waar de kinderen op kunnen klimmen en vanaf glijden. Bij het volgende jubileum werd tijdens het 60-jarig bestaan in 2015 nog een zandfabriek in de zandbak toegevoegd en een nieuw klimtoestel geplaatst.

Nieuwe speeltoestellen
Ook tussen 2015 en 2023 heeft de werkgroep en het bestuur van de speeltuin niet stil gezeten en is de omheining grotendeels vernieuwd. Daarnaast werd er veel nieuw groen geplaatst en is de zandbak aangepast waardoor er nu meer speelmogelijkheden met water zijn. Het volgende dat op de planning staat, is de vervanging van de gele glijbaan en de komst van een ander nieuw, uitdagend speeltoestel.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen