20.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneHerdenking ‘75 jaar bevrijding Zuid-Oost Brabant’; Vrijheidsvuur waaiert vanuit Deurne uit over...

Herdenking ‘75 jaar bevrijding Zuid-Oost Brabant’; Vrijheidsvuur waaiert vanuit Deurne uit over de Peel

Bij de herdenking van ‘75 jaar bevrijding Zuid-Oost Brabant’ op maandag 19 september zal het Vrijheidsvuur deze keer vanuit Deurne door lopers worden vervoerd naar de elf deelnemende Brabantse en Limburgse gemeenten in de Peel.

September is de maand waarin wordt herdacht dat Zuid-Oost Brabant en Noord -Limburg in 1944 zijn bevrijd. Projectgroep Death Valley de Peel voerde de verspreiding van het Vrijheidsvuur voor de eerste keer uit in 2019, toen vanuit Asten het vuur symbolisch uitwaaierde over de Peel. Toen brachten lopers van zes Peelgemeenten het vuur naar hun gemeenten.

Kasteelruïne
De Stichting Vrijheidsvuur de Peel organiseert dit jaar in samenwerking met de gemeente Deurne, het evenement bij de kasteelruïne aan het Haageind in Deurne. Afgevaardigden van de elf deelnemende gemeenten rondom de Peel zullen aanwezig zijn bij de ceremonie.

Willibrorduskerk
De herdenking begint op zondagavond 18 september wanneer het Vrijheidsvuur wordt opgehaald in Eindhoven. Door lopers uit Deurne wordt het vuur naar de Sint Willibrorduskerk in Deurne gebracht, waar het rond 22.15 uur zal aankomen. Hier verblijft het vuur tot de avond erop.

Erehaag
Maandag 19 september wordt het vuur in de kerk op de Markt om 18.30 uur opgehaald door lopers van de zeven Brabantse en vier Limburgse deelnemende gemeenten en brengen zij het vuur al lopende vanaf de kerk naar het plein voor de kasteelruïne. De stoet wordt vooraf gegaan door dertien oude militaire voertuigen. Vanaf de rotonde op het Haageind zal de Firebrigade Pipes & Drums uit Gemert-Bakel de stoet voorafgaan en bij aankomst vormen zij een erehaag voor de fakkeldrager en de overige lopers.

Ontsteken van het vuur
Om 18.55 uur heet burgemeester Greet Buter van de gemeente Deurne alle aanwezigen welkom, daarna neemt zij de fakkel met het Vrijheidsvuur in ontvangst en zal zij het Vrijheidsvuur ontsteken. Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, zal het Wilhelmus gezongen worden en wordt de Nederlandse vlag gehesen. Bij de ceremonie zijn er optredens van verschillende gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen, de Pipes & Drums, zangeres Noëlle van Bussel en verschillende sprekers.

Lopers
Hierna ontsteken alle burgemeesters een fakkel die zij daarna doorgeven aan de lopers van hun gemeenten. De lopers zullen rond 20.15 uur met het Vrijheidsvuur vertrekken, elk naar één van de elf gemeenten waarna de ceremonie wordt beëindigd.

Projectgroep Death Valley de Peel organiseert sinds 2019 de manifestatie ‘75 jaar bevrijding Zuid-Oost Brabant’. De  vond eerder plaats in Asten, Geldrop-Mierlo en vorig jaar in Meijel. Bezoekers van de herdenking in Deurne wordt gevraagd te voet of per fiets naar het evenement te komen in verband met het beperkt aantal parkeerplaatsen.

Foto: Jack Willekens (Archief Vrijheidsvuur de Peel editie 2021 Meijel)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen