11.3 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneHerdenkingsbank natuurbeschermer Frans Swinkels aan Leegveld in Deurne vernield

Herdenkingsbank natuurbeschermer Frans Swinkels aan Leegveld in Deurne vernield

De herdenkingsbank die eind februari voor de Deurnese natuurbeschermer Frans Swinkels aan het Leegveld in Deurne is geplaatst, is dit weekend door onbekenden vernield. Het gedeelte van de leuning waarin de inscriptie ter nagedachtenis aan de in 2020 overleden Swinkels was aangebracht, is er tussenuit gezaagd.

De Brabantse Milieufederatie die eigenaar is van het bankje, laat weten in contact te staan met gemeente Deurne en politie en zal aangifte doen van opzettelijke vernieling. “Je kunt verschillen van mening over bepaalde zaken maar dit gaat alle perken te buiten. Wij veroordelen dit sterk”, zegt een woordvoeder van de Brabantse Milieufederatie.

20 jaar
Frans Swinkels was meer dan twintig jaar werkzaam voor de milieuorganisatie en stond bekend als bevlogen natuurbeschermer die geen blad voor de mond nam. Hij was ook vicevoorzitter van Werkgroep Behoud de Peel. Na zijn overlijden kwam er op de hoek van de Eikenlaan en het Leegveld een herdenkingsbank die in februari van dit jaar werd onthuld door directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie en de weduwe van Frans en zijn kleinkinderen. Staatsbosbeheer plantte achter het bankje ter nagedachtenis aan Swinkels ook een zomerlinde.

Watertekort
De natuurbeschermer was zijn tijd ver vooruit want in 1997 voorspelde hij al dat er in de Peel problemen zouden ontstaan waarbij een watertekort een belangrijke rol zou spelen. Swinkels heeft er in het verleden onder meer voor gezorgd dat er een zogenoemde hydrologische beschermingszone van twee kilometer rond de Groote Peel kwam waarmee de waterhuishouding op orde kan worden gehouden.

Het is nog onduidelijk wie er achter de vernieling zit en wat de motivatie is om heel specifiek de verwijzing naar Swinkels te verwijderen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen