12.2 C
Deurne
woensdag 25 mei 2022
Home- NeerkantHerleef Freek Kerkhof in museum Techniek met 'n Ziel

Herleef Freek Kerkhof in museum Techniek met ’n Ziel

Op zondag 2 juni is er een lezing in museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant. Bij deze lezing wordt onder andere stil gestaan bij de voorloper van de televisie, de Nipkowschijf.

De lezing wordt gehouden door Professor leraar Klaas Robbers. Hij vertelt over het gemaakte bouwsel van Freek Kerkhof dat stamt uit 1927.

Sigarenkistjes en karton
De clubleden van de Benelux van de mechanische televisie NBTV geven doorlopend demonstraties van de mechanische TV met behulp van de Nipkowschijf. De gaatjes van deze schijf zijn uitgevonden door Kerkhof. Hij bouwde zijn eerste televisieapparaat toen hij vijftien jaar was. Hierna studeerde hij werktuigbouwkunde aan de MTS in Dordrecht. Hij ontdekte dat als je selenium lichtgevoelig maakt met een warmtebehandeling dat de eigen cel vervaagt. Het lukt hem in 1927 met een van sigarenkistjes en karton geknutselde apparaat om de schaduw van een sleutel over te brengen.

Nog meer van dit soort verhalen hoor je bij de lezing van 13.45 tot 14.30 uur en van 15.00 tot 15.45 uur. Aanmelden kan via info@techniekmeteenziel.nl of via johannes.ruffini@telenet.be.

Bron: archief Techniek met ’n Ziel

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen