22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- HelenaveenHerstel Helenaveense Soemeersingel gaat ruim drie keer zoveel kosten door verdere verzakkingen...

Herstel Helenaveense Soemeersingel gaat ruim drie keer zoveel kosten door verdere verzakkingen en verontreiniging

Het herstel van het verzakte wegdek van de Soemeersingel in Helenaveen gaat ruim drie keer zoveel kosten dan de oorspronkelijke 500.000 euro die gemeente Deurne ervoor had uitgetrokken. Uit onderzoek blijkt dat het aantal verzakkingen op de weg verder is toegenomen en dat het onderliggende veen is verontreinigd met zware metalen. Hierdoor worden de kosten voor herstel nu geraamd op 1.153.700 euro en komt er nog eens 567.500 euro bij voor de afvoer en stort van het verontreinigde veen.

De hogere kosten van het herstel worden volgens de gemeente verwerkt in het financieel raadsoverzicht van september, volgens de door de gemeenteraad in januari vastgestelde ‘Beheervisie Openbare Ruimte 2024-2033’. De eenmalige ruim vijf ton voor de handling en stortkosten van het vervuilde veen worden gedekt uit de voorziening ‘wegen’. Daarnaast ontvangt de gemeente 75.000 euro subsidie van de provincie in het kader van verkeersmaatregelen.

Booronderzoeken
De verdere verzakkingen en verontreiniging kwamen aan het licht bij booronderzoeken die per locatie inzichtelijk moesten maken hoeveel veen daadwerkelijk verwijderd moet worden. “Toen bleek dat de te herstellen verzakkingen door verdere oxidatie in een jaar tijd zijn toegenomen van 2100 naar 4230 vierkante meter. Het veen is hierbij ook milieukundig onderzocht en bleek te zijn verontreinigd met zware metalen”, zegt wethouder Helm Verhees.

Hierop zijn meerdere scenario’s onderzocht om het probleem aan te pakken. “De beste oplossing is om het veen te verwijderen en te vervangen door een draagkrachtige ondergrond. Voor de afzet van het veen is intensief gezocht naar de economisch meest voordelige oplossing. Het ingedroogde veen moet uiteindelijk naar een vergunde eindverwerker volgens de wettelijke regelgeving”, aldus Verhees van gemeente Deurne.

Eind 2024
Afgelopen week zijn omwonenden via een brief geïnformeerd over de herstelwerkzaamheden. Tijdens de voorbereidingen vindt ook een gesprek plaats met de Dorpsraad Helenaveen. Er wordt op dit moment naar een aannemer gezocht. De verwachting van de gemeente is dat die eind 2024 kan starten met de werkzaamheden. “Na het herstel van de weg kunnen we de Soemeersingel weer veilig gebruiken met 60 kilometer per uur, waarvoor hij bedoeld is”, besluit de wethouder.

Lees ook: Nieuwsdossier – Verzakkingen in Soemeersingel 

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen