12.1 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneHet Deurne van toen; oud beeldmateriaal uit Brabant verzameld op nieuwe website

Het Deurne van toen; oud beeldmateriaal uit Brabant verzameld op nieuwe website

Hoe zag vroeger De Markt in Deurne er uit? Of de straat waar jij nu in woont? Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft alle oude beelden uit heel Brabant verzameld op de nieuwe website www.brabantinbeelden.nl die vorige maand is gestart.

Je kunt er 1300 oude filmtitels streamen van onder meer optochten, verjaardagen, straattaferelen en bevrijdingsfilms uit het verleden. Verder kun je foto’s bekijken, herinneringen ophalen en beeldverhalen lezen over hoe het vroeger was in Brabant. Met de zoekfunctie kun je beeldmateriaal filteren van een bepaald dorp of zelfs een bepaalde straat of gebeurtenis.

Anderhalve eeuw
Het leven in Brabant van de laatste anderhalve eeuw is vastgelegd in honderdduizenden foto’s en films van professionele fotografen en filmmakers maar ook van amateurs. BrabantinBeelden maakt een selectie uit dat enorme aanbod, combineert foto’s en films over een bepaald onderwerp en vertelt het verhaal erachter.

Schoenendozen op zolder
De bedoeling van de website is dat zoveel mogelijk mensen plezier beleven aan het samen herinneringen ophalen aan Brabant. “In talloze schoenendozen, kasten of op zolder liggen foto’s en films van een voorbije tijd die letterlijk uit het zicht zijn geraakt. Om ook in de toekomst nog te kunnen zien hoe het was in onze provincie, moeten we de beelden ervan nú veiligstellen. Jij kunt ons daarbij helpen”, geeft de organisatie aan. Iedereen die thuis nog foto’s of ander beeldmateriaal heeft liggen van Brabant kan bijdragen aan het verder laten groeien van de verzameling.

Kwetsbare filmrollen
In Brabant was er nog geen instelling die zich provincie-breed inzette voor het behoud van historische filmbeelden. Daarom heeft het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) deze handschoen opgepakt. Ook het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) heeft bijgedragen aan deze collectie Brabantse filmbeelden. De organisatie gaat kwetsbare oude filmrollen restaureren en conserveren omdat ze anders letterlijk vergaan. “We beschikken over een speciaal ‘koude-depot’, een ruimte die qua temperatuur en luchtvochtigheid is afgestemd op het bewaren van oud filmmateriaal. Ook hebben we expertise om films te bekijken, te digitaliseren en te beschrijven”, leggen de mensen achter BrabantinBeelden uit.

Foto:  C.J.A. van Helvoort, collectie BHIC, nr. 1572-11-040

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen