13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- HelenaveenHet jaar uit wandelen op grens van Brabant en Limburg met Peelvrouwke...

Het jaar uit wandelen op grens van Brabant en Limburg met Peelvrouwke Bianca Teuwsen

De afgelopen jaren heeft Bianca Teuwsen uit Griendtsveen met talloze groepen mensen door de Peel gelopen. Van gezinnen en koppels tot bedrijfsteams en een groepje speciaal voor vrouwen. Ook op de één na laatste dag van 2023 heeft ze voor de deelnemers van De Peelse Oudejaarstocht een wandeling op het programma staan, die leidt door de natuur in de omgeving van Griendtsveen en Helenaveen.

“Wellicht een mooie gelegenheid om terug te blikken op 2023 en vooruit te blikken op het nieuwe jaar 2024”, zegt Teuwsen. Ze heeft voor zaterdag een 20 kilometer lange route uitgestippeld waar iedereen aan kan meedoen: “Het is wel een flinke tocht natuurlijk waar je wel even mee bezig bent, maar ook eentje waarbij je volop van de Peel kan genieten. Je kunt gewoon in je eigen tempo lopen en er zijn dan momenten dat we even wachten en deelnemers weer aan kunnen haken. Daarnaast pauzeren we halverwege de route voor een stevige Brabantse lunch.”

Natuur
Als kind was Bianca al vaak in de natuur te vinden: “Ik deed niets liever dan spelen in het bos samen met mijn zus. Ook werden we regelmatig door onze ouders meegenomen voor een wandeling door de Mariapeel.” Daarvoor moesten ze dan vroeger eerst 20 minuutjes in de auto zitten voor ze er waren. “Nu woon ik in Griendtsveen en is de Mariapeel mijn achtertuin”, vertelt Teuwsen.

Door haar vele wandelingen kent ze de omgeving ondertussen op haar duimpje en is ze een echt Peelvrouwke geworden, zoals ze het zelf noemt: “Ik weet de weg en kan daardoor unieke wandelingen maken en je de mooiste plekjes laten zien. Ik heb vaste routes maar ga ook graag ‘op avontuur’. Dan zie ik paadjes waar anderen misschien niets zien en ga dan op ontdekkingsreis.”

Stiltewandeling
De wandelingen van Teuwsen zijn heel uiteenlopend. “Het ligt heel erg aan wat de groep wandelaars graag wil. In de natuur of een dorpswandeling? Een korte of een lange route? Vervolgens kun je kiezen uit bijvoorbeeld een volle-maan-wandeling of een stiltewandeling. Ook zijn er onder meer de Fittalk & Walk en Miracle Morning Walk.”

Belangrijkste vaste waarde in de tochten is de Peel, voor de rest luistert Bianca vooral naar de wensen van de deelnemers. “In principe is er van alles mogelijk en is de wandeling ook te combineren met een versnapering onderweg of zoals zaterdag bij één van de horecagelegenheden in de omgeving. De Peelse Oudejaarstocht die we dit weekend lopen, komt bijvoorbeeld voort vanuit de wens van een aantal mensen die eens echt een flinke lange route wilden lopen”, vertelt Bianca Teuwsen.

In d’ouwe Peel
Die tocht begint zaterdag om 09.30 uur bij Gemeenschapshuis de Zaal aan de Lavendellaan 26 in Griendtsveen. Er wordt vanaf hier via de Limburgse kant van de Peel naar Helenaveen gelopen. Daar wordt bij Hotel Restaurant In d’ouwe Peel gepauzeerd voor een lunch naar keuze, inclusief drankje. “Goed gevoed en opgewarmd gaan we daarna via de Deurnese Peel terug naar Griendtsveen”, zegt Teuwsen.

Volgens Peelvrouwke Bianca zit de route door het gebied vol mooie elementen, waar ze blij van wordt: “In de natuur kom ik makkelijk en snel tot rust. Intens kan ik genieten van de kleuren, geuren en van de prachtige manieren waarop de zon of de maan de Peel kan belichten. Ook ikzelf krijg van deze wandelingen altijd weer enorme energie.” Als de eindejaarswandeling aanslaat, wil ze mogelijk elk seizoen een langere tocht gaan organiseren. Ook start ze dit jaar met wandelingen waarbij levenswijsheid een rol zal spelen.

Aanmelden voor de wandeling op zaterdag 30 december kan bij Bianca Teuwsen via WhatsApp op 06-10291721, via email op bianca_teuwsen@hotmail.com of via Facebook Messenger op de pagina van het Peelvrouwke. Deelnamekosten bedragen 31,50 euro en zijn inclusief de lunch en een drankje.

Foto’s: Bianca Teuwsen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen