4 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneNa tientallen vette feesten stopt stichting Vette Haren, maar: ‘Er broeit nog...

Na tientallen vette feesten stopt stichting Vette Haren, maar: ‘Er broeit nog iets’

Hoe langer ze erover praten, hoe enthousiaster ze worden. Peter Proenings, Ron van de Westerlo, Arjan Seijkens en Rinus van de Ven (die niet bij het interview kon zijn) vormen samen stichting Vette Haren uit de Sint-Jozef. Ze organiseren feesten waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Hun laatste zal op 20 april zijn.

Tenminste, dat is de bedoeling want de stichting stopt na elf jaar. Al die tijd organiseerden de mannen diverse soorten feesten, zo’n drie keer per jaar, waarvan de opbrengst vooral naar lokale goede doelen ging.

Rock en brillantine
Speeltuin De Speuldries was het eerste doel waarvoor geld werd ingezameld door het geven van een Rockabilly feest. Die muziekstijl kwam niet zomaar uit de lucht vallen, vertelt Peter. “We kiezen altijd voor bands die we zelf leuk vinden. Er is ook een link met onze naam. Rockabilly werd gemaakt door artiesten met van die kuiven met brillantine erin. Zie daar de overeenkomst met onze naam ‘Vette Haren’.”

Na het eerste succes volgden snel meer evenementen. Het toenmalige café ’t Turfke werd de thuisbasis. De Deurnenaren zetten allerlei middelen in om geld in het laatje te brengen van goede doelen. Zo nodigden ze bijvoorbeeld de bekende Franse band The Spunyboys uit en lieten ze De Dorpsbarbier komen om mensen tijdens het feest een ‘Vette Haren-kapsel’ te laten aanmeten.

 

“Het meest succesvol waren onze La Chouffe avonden”, vertelt Arjan. “Bij elk biertje kregen bezoekers een kabouterkenmerk, zoals een rode neus, en aan het einde van de avond liep iedereen rond als een kabouter. De eerste keer begonnen we met twintig man. Dat is uitgegroeid naar 150. Op het laatst moest Tonnie van ’t Turfke zelfs bier bij gaan halen.”

Dankbaar werk
De mannen beleefden veel plezier aan het vrijwilligerswerk, terwijl ze anderen er blij mee maakten. Ron: “Het is heel dankbaar. Je ziet dat we echt iets teweegbrengen bij mensen. Dat is extra bijzonder als we ze persoonlijk kennen, zoals de familie Hermans. Die kon, dankzij de opbrengst, een midweek op vakantie in een park dat is aangepast voor kinderen met een handicap.”

Mooie momenten zijn er genoeg geweest. De voornaamste reden dat de stichting nu ophoudt te bestaan, is het verliezen van haar thuishonk. “We hadden een hele goeie band met Kiki en Tonnie. Alles kon, niets was te gek. Voor de nieuwe eigenaren van het café, dat inmiddels Perron Deurne heet, ligt dat anders. Zij zijn nog bezig hun zaak op te bouwen.”

Daarnaast nemen andere verplichtingen de vier steeds meer in beslag. Dat was de reden voor Vette Haren-lid Bas Bax om twee jaar geleden te stoppen. “We merken dat we het drukker krijgen. Ondertussen kost het organiseren van feesten ook tijd. En de verkoop van ons eigen bier loopt zo goed dat dit de nodige aandacht vraagt.”

Eigen bier blijft?
De Vette Haren tripel, waarvan de opbrengst ook naar goede doelen gaat, blijkt gewild. “Eigenlijk is het zonde om mee te stoppen. We moeten op zoek naar andere manieren om het bier af te zetten zodat we er zelf minder mee bezig hoeven te zijn”, vertelt Ron.

Of het bier dus verdwijnt, is nog maar de vraag. Dat geldt ook voor de festiviteiten, blijkt als de mannen gaandeweg het gesprek meer in hun element raken. “Nu we bezig zijn met ons laatste feest op 20 april, begint het toch weer te kriebelen. Mensen vinden het echt jammer dat we stoppen, zeggen ze. We hebben ook al een aanbod van een locatie gekregen om daar onze basis te vestigen.”

“Er broeit nog iets”, geven de mannen toe. Wie weet, maar wat wel zeker is: op 20 april vindt in het Hofke van Marijke nog een daverende avond plaats met de tribute band Status Quo Forever. De goede doelen zijn De Speuldries en het MS Fonds. Kaartjes zijn verkrijgbaar op Tickets-Deurne en op Facebook Vette Haren.

Foto’s: Stichting Vette Haren/Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen