16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- HelenaveenHoeve Willem III in Helenaveen op lijst met beste ijssalons van Nederland

Hoeve Willem III in Helenaveen op lijst met beste ijssalons van Nederland

Al vanaf 1998 wordt bij Hoeve Willem III aan de Soemeersingel in Helenaveen op ambachtelijke wijze ijs gemaakt. Stephan Krekels, zijn broer Mat en hun echtgenotes staan niet alleen in de regio bekend om hun ijsboerderij. Ook in de onlangs gepubliceerde 24Kitchen IJssalonlijst 2022 prijkt de naam van Hoeve Willem III. Dit is een lijst met de beste ijssalons van Nederland gekozen door een team van fijnproevers van de tv-zender 24Kitchen.

De broers Mat en Stephan namen in 1995 de melkveehouderij op de Julianahoeve over van hun vader en waren op zoek naar extra inkomsten. Omdat op de landerijen rondom Hoeve Willem III en de Julianahoeve een natuurbestemming rust was verbreding van hun activiteiten de logische stap voor hen.

Volle romige smaak
Leonie, de vrouw van Mat startte daarom een ijsmakerij op de Hoeve Willem III. De eerste jaren wordt er uitsluitend ijs gedraaid voor horeca in de directe omgeving. Maar door de volle romige smaak krijgt het ijs uit Helenaveen snel bekendheid in de dorpen in de regio. “Dit zorgde voor een grote toeloop van mensen die graag een ‘bakje ijs voor thuis’ wilden kopen. Daarop hebben we besloten om in 2002 te starten met een klein terras aan huis”, leggen de ondernemers uit.

Unieke ligging
Dat terras begint klein met een eenvoudige ruimte binnen en enkele stoeltjes buiten. Door de unieke ligging trekt het terras snel de aandacht en weten de mensen de weg naar ‘het terras in het hart van de Peel’ snel te vinden. In 2008 wordt het melkveebedrijf op de Julianahoeve en het grootste deel van de gronden rondom de beide Hoeves opgekocht door de overheid. De familie besluit daarop om het draaien van ijs niet op te geven en de Hoeve Willem III volledig te renoveren.

Verbouwing
In september 2009 wordt gestart met een grootschalige verbouwing. Het hele pand wordt gestript en alleen de kappen en de buitenmuren blijven staan. Het pand wordt voorzien van een nieuwe moderne fundering en omdat de hoeve nooit aangesloten is geweest op aardgas, wordt gekeken naar alternatieven voor het verwarmen van het gebouw en de voorziening van warm water. Er wordt gekozen voor een gesloten aardwarmte systeem en de ijsmakerij wordt uitgebreid met een opslagruimte en vergaderruimte op de eerste verdieping.

Genieten
In 2010 werd het pand feestelijk heropend maar ook daarna is de familie Krekels niet stil blijven zitten. In 2015 is de tuin helemaal opnieuw ingericht en is er een speeltuin voor de jonge gasten ingericht. “De boerentuin met veel hoge begroeiing is veranderd in een parkachtige inrichting met veel gras, een open verbinding met de natuurlijke omgeving en diverse bankjes waar onze gasten in alle rust kunnen genieten van een ijsje en de Peel”, vertellen de broers en hun echtgenotes trots.

Foto: Hoeve Willem III

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen