1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneHoreca in Deurne zaterdag toch dicht om 22 uur; burgemeesters regio steunen...

Horeca in Deurne zaterdag toch dicht om 22 uur; burgemeesters regio steunen protestactie niet

De bedoeling was dat in heel Nederland op zaterdag 12 februari cafés, discotheken en clubs weer open zouden gaan tot diep in de nacht en niet alleen tot de toegestane 22.00 uur. Maar de burgemeesters in onze regio hebben nu aangegeven de protestactie niet te steunen en sancties op te leggen aan horecazaken die toch langer openblijven dan is toegestaan.

Horecaondernemer Mario Martens uit de Zeilberg vindt het jammer dat de actie niet gesteund wordt maar gaat zich wel aan de regels houden. “Als de gezamenlijke burgemeesters in de regio de protestactie niet verantwoord vinden, ga ik met mijn zaken Club Milano, Fixx en De Kroeg zaterdag dus toch maar om 22.00 uur dicht. Het is jammer maar de gezondheid van mijn klanten vind ik ook belangrijk”, legt Martens uit.

Sympathie
Afgelopen maandag had hij samen met een aantal andere horecaondernemers nog een gesprek waarin door de gemeente werd aangegeven dat er mogelijk wel steun was voor de actie: “We hebben toen uitgelegd dat we graag wilden meedoen met de protestactie waarbij de zaken langer dan 22.00 uur open zouden blijven. We zouden dan op de normale sluitingstijden de deuren dichtdoen. Daar was maandag nog sympathie voor vanuit de gemeente maar na overleg van de burgemeesters in de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost blijkt vandaag dat ze niet meer achter het protest staan en dat er financiële sancties worden opgelegd aan ondernemingen die wel na 22.00 uur open zijn.”

Versoepelingen
Martens en de andere horecaondernemers hoopten dat de verwachte versoepelingen van het kabinet voor de horeca-, cultuur- en evenementensector er voor zouden zorgen dat de burgemeesters in de regio achter de actie zouden staan: “Je kunt de situatie een beetje vergelijken met die van de niet essentiële winkels die als protest toch opengingen op zaterdag 15 januari. Toen kwam er ondanks de landelijke regels wel goedkeuring voor een eenmalige protestactie en even daarna kwamen de versoepelingen van het kabinet.”

Coronasluitingstijd
“Wat andere horecazaken gaan doen, weet ik natuurlijk niet. Maar nu er in Deurne vanuit de gemeente geen steun is voor deelname aan het landelijke protest van ‘De Nacht staat op’, gaan bij mij helaas de deuren dicht op de coronasluitingstijd van 22.00 uur”, zegt Mario Martens.

Veel verschil per regio
De actie ‘De Nacht staat op’ is een idee van verschillende club- en discotheekeigenaren. Ze willen hiermee proberen het kabinet te bewegen om de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur los te laten. De bereidheid van horecaondernemers om wel of niet mee te doen aan de protestactie verschilt erg per regio. Veel zaken in Tilburg willen wel meedoen maar bijvoorbeeld in Den Bosch en Gelderland zien veel eigenaren van cafés, discotheken en clubs er het nut niet van in.

Conflict
Landelijk dreigt ondertussen een conflict doordat de politievakbonden hun achterban oproepen om de protestactie van de horeca zonder handhaving of sancties door te laten gaan als een protest van hen, voor een betere cao. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen zegt tegenover het Parool: “We gaan er vanuit dat er opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels. De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen