9.3 C
Deurne
woensdag 21 februari 2024
Home- DeurneIn memoriam: pater Jan van As was 50 jaar het gezicht van...

In memoriam: pater Jan van As was 50 jaar het gezicht van Vlooienmarkt Deurne

Pater Jan van As stond bekend om zijn dagelijkse bezoeken bij mensen thuis en was 50 jaar betrokken bij Stichting Vlooienmarkt Deurne (SVD), onder meer als voorzitter. Vorig week woensdag overleed hij op 82-jarige leeftijd. In Teteringen werd gisteren afscheid genomen van Van As, waar hij is begraven op het kloosterkerkhof.

Vanuit Beuningen, waar Jan in 1941 werd geboren, kwam hij in Deurne terecht voor zijn opleiding aan het kleinseminarie van het Missiehuis in Deurne. Na zijn studie werkte hij bij warenhuis V&D in Nijmegen als stoffeerder, maar omdat hij toch iets in de kerk wilde gaan doen, volgde hij het college voor late roepingen in Horst. Vervolgens trad hij in bij de fraters van het Missiehuis in Teteringen. In 1967 legde hij de tijdelijke geloften af en werd in 1970 groepsleider in het St. Willibrord Internaat in Deurne.

Laatste missionaris
Vanaf het ontstaan in 1972 was Jan van As ook betrokken bij de vlooienmarkt in Deurne. Die werd in eerste instantie gehouden vanwege het vertrek van de laatste missionaris vanuit het missiehuis in Deurne. Groepsleider pater Antoon Janssen vertrok naar Timor en een groep van leraren, ouders en internen van het toenmalige internaat vond dat ze hem niet met lege handen konden laten vertrekken.

Met diverse activiteiten, waaronder een vlooienmarkt rond Pasen 1972, werd zo’n vijfduizend gulden opgehaald voor pater Janssen. Dat bleek zo’n succes, dat de activiteit in de jaren daarna werd herhaald. Ook toen in 1981 het internaat haar deuren sloot, werd de jaarlijkse vlooienmarkt voortgezet. Op 7 mei 2001 werd de Stichting Vlooienmarkt Deurne opgericht om de activiteiten een nog breder karakter te kunnen geven. Bij de viering van het 50-jarig bestaan van de Stichting Vlooienmarkt Deurne ontving Jan van As op 8 april 2022 uit handen van burgemeester Greet Buter de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Huisbezoeken
Nadat Van As groepsleider werd bij het Deurnese missiehuis volgde hij ondertussen een opleiding theologie in Heerlen met als doel; priester worden. Op 3 september 1983 werd hij in Den Bosch door Mgr. Bluyssen tot priester gewijd. Vanaf oktober 1987 was Jan van As pastoor van de Sint-Jozefparochie in Asten. Daar stond hij bekend om zijn dagelijkse huisbezoeken, waarbij hij maar liefst 270 huisbezoeken per jaar aflegde. Hoewel hij naar Asten was verhuisd, bleef hij betrokken bij Stichting Vlooienmarkt Deurne.

Ook ontwikkelde Jan van As een bijzondere vorm van apostolaat door met een Volkswagenbusje voor negen personen reizen naar Rome te organiseren Dat deed hij 31 keer, waarbij hijzelf optrad als chauffeur, reisleider, gids, maar vooral als pastor. Ook ging hij 19 keer met een groep naar het Heilig Land.

Na zijn drukke jaren in Asten en Deurne vertrok hij in 2006 naar het Moederhuis van de Congregatie in Steyl. Daar assisteerde hij de rector in ‘Nederlandse Zaken’. Omdat hij steeds meer zorg nodig had in verband met zijn zwakke gezondheid, verhuisde hij vorig jaar naar het verzorgingshuis in Teteringen. Hij vroeg kort geleden zelf om het Sacrament van de zieken en is enkele dagen later rustig gestorven in het Missiehuis St.-Franciscus Xaverius in Teteringen.

Foto: Hein van Bakel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen