11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- HelenaveenInformatieavond over wonen in kerk Helenaveen; afstudeeronderzoek wordt werkelijkheid

Informatieavond over wonen in kerk Helenaveen; afstudeeronderzoek wordt werkelijkheid

Toen Stan Verberne uit Deurne en Rens Crooijmans uit Milheeze in 2020 als afstudeerproject een ontwerp maakten voor de nieuwe bestemming van de St. Willibrorduskerk in Helenaveen, was dat toen nog alleen bedoeld als theoretisch idee maar ondertussen worden de plannen op papier steeds meer werkelijkheid.

Dinsdag 25 april houdt de Dorpsraad Helenaveen en Parochie Heilige Willibrord Deurne een informatiebijeenkomst over wonen in de kerk naar aanleiding van het eerdere onderzoek van Stan en Rens.

Veertien woningen
Projectontwikkelaar Vastgoedregisseur heeft het initiatief genomen om samen met Rens Crooijmans en Stan Verberne het pand te transformeren naar 14 koopwoningen voor zowel ouderen als ook starters en doorstromers te realiseren. Nu de plannen wat concreter worden is het idee om het dorp tussentijds te informeren door de voorlopige plannen te presenteren. Voor hun afstudeeropdracht ontvingen de twee inmiddels oud-studenten van de academie voor Bouw en Infra twee jaar geleden al de publieks- en de juryprijs.

Haalbaarheid
Het parochiebestuur heeft de projectontwikkelaar de gelegenheid geven om de haalbaarheid van het plan te onderzoeken en hiervoor een exclusiviteitsovereenkomst afsluiten. Dat betekent dat de ontwikkelaar voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, de gelegenheid heeft om de mogelijkheden te onderzoeken. Wanneer het plan haalbaar blijkt, kan dit vervolgens leiden tot een koopovereenkomst.

Goede bestemming
De nieuwe ontwikkelingen kunnen hard aankomen, beseft het parochiebestuur: “Wij denken dat veel mensen in hun achterhoofd hebben, dat de kerk wel ooit dicht zal gaan, maar als het dan concreet wordt, dan komt dat toch hard aan. Het kan misschien wel een troostvolle gedachte zijn, dat onze mooie kerk een goede bestemming kan krijgen.”

Religie
Wonen en religie worden in het ontwerp van Stan Verberne en Rens Crooijmans gecombineerd. Daarom wordt in de nieuwe opzet gekozen voor een gezinswoning, zes starterswoningen, vier seniorenwoningen, een gezamenlijke ruimte en een kapel op de plek van de kerk. Met die laatste ruimte blijft de religieuze functie van het gebouw behouden en komt er tegelijkertijd plaats vrij voor woonruimte in het dorp.

Kaarsje opsteken
In het plan van Stan en Rens is een plek ingepland voor een Mariakapel, die overdag open kan zijn en waar mensen een kaarsje kunnen opsteken. “De doopkapel is hiervoor in beeld”, legt het parochiebestuur uit. “Het ontsteken van lichtjes is een oude, maar ook eigentijdse manier van geloofsbeleving. Waar mensen misschien niet direct voor een viering komen, lopen zij toch geregeld een kerk binnen om een kaarsje aan te steken. We zien dat bijvoorbeeld in het kapelletje in Zeilberg, in Liessel in het kerkportaal of in de St. Jozefkerk in Deurne. Met zo’n kapelletje kan de kerk zelfs meer open zijn dan nu het geval is.”

De informatiebijeenkomst over het plan voor de 14 woningen vindt plaats op dinsdag 25 april om 20.00 uur in de St. Willibrorduskerk in Helenaveen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Vastgoedregisseur via info@vastgoedregisseur.nl of 040-242 32 23.

Foto: Vastgoedregisseur

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen