7.3 C
Deurne
vrijdag 8 december 2023
Home- DeurneInformatiebord bij herdenkingsmonument Jan van Ooij in Zeilberg onthuld

Informatiebord bij herdenkingsmonument Jan van Ooij in Zeilberg onthuld

Onder grote belangstelling is zaterdagochtend aan de Clarinet in de Zeilberg een informatiebord onthuld bij het herdenkingsmonument voor de in 2005 overleden Jan van Ooij. Bij de onthulling waren onder meer familie van Van Ooij aanwezig en leden van CS De Pottenbakkers, het Zeilbergs Historisch Erfgoed en Dorpsraad Zeilberg.

Het informatiebord is geplaatst vlakbij het monument in cortenstaal waarvan de ingekerfde tekst in de loop der jaren is vervaagd. Echtgenote Anneke van Ooij die in 2021 overleed vond het jammer dat de tekst op het door corrosie aangetaste gedenkteken steeds onduidelijker werd en deelde die zorg met haar kinderen.

Vervaagde tekst
Die stelden het Zeilbergs Historisch Erfgoed op de hoogte van het vervagen van de tekst waarop deze werkgroep contact legde met Heemkundekring H.N. Ouwerling met de vraag of er een informatiebord kon worden geplaatst bij het monument. De heemkundekring waar Van Ooij zich ook jaren voor inzette, kon zich helemaal vinden in het verzoek van de kinderen van Jan en het Zeilbergs Historisch Erfgoed en heeft daarom het informatiebord gecreëerd.

Zeilbergs volkslied
Jan van Ooij verwierf in de jaren zestig nationale bekendheid met het componeren van de muziek en schrijven van de tekst voor het Zeilbergs volkslied. Daarnaast was hij als muzikant bekend in zijn geboortestreek en speelde onder meer in de regionaal bekende muziekgroep Moek. Ook veel oud-leerlingen van het Peellandcollege kennen hem nog als technisch onderwijsassistent of amanuensis zoals dat toen nog werd genoemd.

Klotlanders
Hij was actief binnen de fanfare, het Missie-thuisfront, toneelvereniging ‘Ons Vermaak/De Klotlanders’, carnavalsvereniging De Pottenbakkers, Hermenieke ‘Hendig Zat’ en de redactie van het dorpsblad. In 1964 schreef hij het openluchtspel “Schón Volluk” ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Parochie Zeilberg, dat zowel in 1964 als in 1989 werd opgevoerd. Van Ooij was verder vanaf de oprichting in 1978 actief binnen Heemkundekring H.N. Ouwerling te Deurne en bekleedde een bestuursfunctie.

Culturele erfenis
Het informatiebord bij het monument heeft Jan dubbel en dwars verdiend, vinden de leden van de heemkundekring: “Want de culturele erfenis, die Jan van Ooij voor Deurne en met name voor zijn Zeilberg achtergelaten had, liegt er niet om. De trots die Anneke voelde was dan ook niet meer dan begrijpelijk en terecht.”

Duidelijke taal
Het is de bedoeling dat met de tekst op het informatiebord de nagedachtenis aan Van Ooij blijft leven. ‘Jan van Ooij (1930-2005), schrijver van ‘Het Zeilbergs Volkslied’, is geboren op ’t schônste plekske in de Peel en dat is letterlijk op een steenworp afstand van deze gedenkplaats’ is te lezen op het bord dat nu is toegevoegd aan het cortenstalen monument voor Van Ooij. “Voortaan zal de ongerustheid die bij Anneke en haar kinderen bestond niet meer nodig zijn, want de tekst én de foto op het bord spreken duidelijke taal”, zeggen de leden van H.N. Ouwerling.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen