28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneInformatieve wandeling langs Peelrandbreuk in Heiakker Deurne

Informatieve wandeling langs Peelrandbreuk in Heiakker Deurne

De Peelrandbreuk is een uniek geologisch natuurverschijnsel dat dwars door de wijk Heiakker in Deurne loopt. Oud-aardrijkskundedocent Theo van de Mortel weet alles van de breuk en vertelt erover tijdens een wandeling op zondag 8 oktober. Hij geeft antwoorden op vragen als: hoe de Peelrandbreuk is ontstaan en waar deze precies loopt door Deurne.

In de Heiakker is het fenomeen het makkelijkst te vinden aan de hand de opvallende smalle, langgerekte groenzone met dubbele bomenrij. De paars- en witbloeiende sierappelbomen markeren de ligging van de Peelrandbreuk. Roberto Ruggiu ontwierp dit project, dat naast de rij met bomen ook bestaat uit vijf zuilen met de namen van geologische perioden.

Peelhorst
De Peelrandbreuk is het belangrijkste onderdeel van breukstelsels in de ondergrond van Zuid-Nederland. Deze lopen vooral van noordwest naar zuidoost en begrenzen stukken aardkorst die ten opzichte van elkaar stijgen en dalen. Hierdoor is een patroon van zogenaamde horsten (hoogten) en slenken (laagten) ontstaan.

In de Peelrandbreukzone bevinden zich de omhoog bewegende Peelhorst en de omlaag bewegende Roerdalslenk. Grofweg loopt de breuk van Meinweg, naar Roermond, Meijel, Neerkant, Liessel, Deurne, Bakel, Gemert, Uden en Heesch.

De wandeling langs de Peelrandbreuk met Theo van de Mortel vindt plaats op zondag 8 oktober en start om 10.00 uur bij Het Dinghuis aan het Haageind in Deurne. Onderweg wordt er gepauzeerd met koffie of thee en cake bij Wijkcentrum De Heiakker en rond 12.30 uur komen de deelnemers weer terug bij Het Dinghuis.

Aanmelden voor de wandeling kan tot en met vrijdag 6 oktober door een e-mail te sturen naar werkgroepheiakker@gmail.com. Deelnamekosten zijn 2,50 euro. Na afloop van de wandeling is er voor geïnteresseerden ook de mogelijkheid om de Peelrandbreuk-expositie te bezichtigen in Natuur en milieucentrum de Ossenbeemd.

Theo van de Mortel heeft ook een publicatie uitgebracht over de Peelrandbreuk, die gratis kan worden gedownload: ‘Verbonden aan de breuk – De Heiakker in Deurne en de Peelrandbreuk’.

Foto’s: VVV Land van de Peel/Theo van de Mortel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen