15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneIntensieve samenwerking kinderopvang en basisschool in St. Jozefparochie leidt tot Kindcentrum d’n...

Intensieve samenwerking kinderopvang en basisschool in St. Jozefparochie leidt tot Kindcentrum d’n Bogerd

Ze zijn zo enthousiast dat ze het wel van de daken willen schreeuwen: Spring kinderopvang locatie Hummelhonk en basisschool D’n Bogerd in de Sint-Jozef vormen vanaf vandaag samen Kindcentrum d’n Bogerd.

Manager Regina van der Wallen van Spring en directrice Linda van Bussel–Janssen van D’n Bogerd hebben er jarenlange voorbereidingen op zitten. Vandaag, op 19 september 2023, kunnen ze eindelijk officieel bekendmaken dat ze voortaan het eerste kindcentrum van de gemeente Deurne zijn.

Van brede school naar kindcentrum
Fysiek zaten de kinderopvang en de school al samen in één pand aan de Deurnese Keltenstraat. Vandaar dat ze voorheen ‘Brede school’ heetten, legt Linda van Bussel uit. “Onze samenwerking groeide steeds verder. Toen we als school een nieuwe missie en visie gingen opstellen, was het logisch dat de kinderopvang hierbij aansloot. We kwamen tot de conclusie dat we nog intensiever wilden samenwerken en een kindcentrum wilden vormen.”

De directrice en manager zaten al op één lijn over wat belangrijk is in de ontwikkeling van een kind. Na vele brainstormsessies, workshops en gesprekken met collega’s en externe professionals werden de kernwaarden geformuleerd. Die zijn: samen, kansen en veilig.

“Als kindcentrum zijn we een veilig, warm nest voor alle kinderen van 0 tot en met 13 jaar. Ze kunnen zich in één doorgaande lijn ontwikkelen, zonder drempels, letterlijk en figuurlijk. Door samenwerking tussen leerkrachten en pedagogisch medewerkers helpen we de kinderen optimaal vooruit”, licht Regina van der Wallen toe. 

Win-win situatie
Voorbeelden hebben de twee leidinggevenden genoeg. “Als een kind is doorgestroomd van de kinderopvang naar groep 1 en de leerkracht loopt ergens tegenaan dan kan hij of zij zo te rade gaan bij degene die het kind begeleidde in de opvang. De lijntjes zijn kort.”

Linda van Bussel geeft nog een voorbeeld: “Leerlingen uit groep 8 die voorlezen aan kinderen in de peuteropvang. Dat is een win-win situatie. De leerlingen leren beter lezen en de peuters ontwikkelen zich op taalgebied.”

Samen feesten
De samenwerking komt ook tot uiting in niet-alledaagse activiteiten, zoals vieringen rondom de feestdagen of een feest ter ere van een jubileum. Vandaag om 12.00 uur precies deden alle kinderen en medewerkers mee aan de officiële opening van Kindcentrum d’n Bogerd.

Tezamen maken nu 370 kinderen gebruik van het centrum. Dat kunnen er meer worden als er meer ruimte beschikbaar zou komen. “Dan zouden we bijvoorbeeld ook een gezamenlijke bieb kunnen hebben”, uit Regina van der Wallen een van hun wensen.

 

De twee zien het kindcentrum als de basisschool van de toekomst. “Samenwerken en netwerken spelen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Daarom is het belangrijk dat we dit ook aan onze kinderen meegeven.”

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen