12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneVrijheidsvuur de Peel vanuit Mariahout naar Kasteelplein in Deurne gebracht

Vrijheidsvuur de Peel vanuit Mariahout naar Kasteelplein in Deurne gebracht

Bij de herdenking van de bevrijding van de Peel is dinsdagavond het Vrijheidsvuur vanuit de gemeente Laarbeek door lopers verspreid naar elf gemeenten in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. In Deurne arriveerde het vuur rond 22.15 uur op het Kasteelplein bij Het Dinghuis.

Hier werd een ceremonie gehouden met onder meer een optreden van de Deurnese zangeres Noëlle van Bussel. Eerder op de avond werd in de gemeente Laarbeek het vuur opgehaald en onder begeleiding van oude militaire voertuigen, gilden, schutterijen en doedelzakspelers naar het Openluchttheater van Mariahout gebracht.

79 jaar vrijheid
Hier vond dit jaar de grote ceremonie plaats voor de herdenking van 79 jaar vrijheid in de Peel. In het theater nam burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek na een welkomstwoord de fakkel met het Vrijheidsvuur in ontvangst. Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, werd het Wilhelmus gezongen en de Nederlandse vlag gehesen.

Hierna ontstaken alle elf burgemeesters van de deelnemende gemeentes, waaronder Greet Buter voor Deurne, een fakkel en gaven die aan de lopers van hun gemeente. Die brachten vervolgens het vuur naar de eindbestemmingen.

Stichting Vrijheidsvuur de Peel
In de maand september wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg in 1944. Om dit moment te herdenken wordt sinds 2019 door Stichting Vrijheidsvuur de Peel een ceremonie gehouden, waarbij het vuur wordt ontstoken en later wordt verspreid over de Peel.

Vorig jaar was Deurne gastgemeente en kwamen de burgemeesters van de elf Peelgemeentes bij elkaar voor de ceremonie bij de kasteelruïne aan het Haageind. Volgend jaar wordt het Vrijheidsvuur vanuit Helmond door de Peel verspreid.

Foto’s: Dave van Hattem/Greet Buter

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen