9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneInwoners krijgen opnieuw gratis bloemzaad om biodiversiteit in Deurne te verbeteren

Inwoners krijgen opnieuw gratis bloemzaad om biodiversiteit in Deurne te verbeteren

Na het grote succes van de bloemzaadactie in 2023, kunnen inwoners van Deurne ook dit jaar gratis bloemzaad krijgen bij de actie ‘sPeelslandschap geeft Deurne kleur’. Dit is een initiatief van de Agrarische Natuurvereniging sPeelslandschap in samenwerking met gemeente Deurne.

Met de actie willen beide partijen zorgen voor meer biodiversiteit in de omgeving. Dat er meer bloemen in Deurne komen is volgens de gemeente erg belangrijk omdat er anders steeds minder insecten zijn, waaronder de soorten die zorgen voor bestuiving van bloemen en planten. Ook andere insecten dreigen te verdwijnen, terwijl die een belangrijke voedselbron zijn voor onder andere vogels.

Grotere zakjes
De zakjes met bloemzaad zijn dit jaar wat groter dan vorig jaar en er zijn verschillende maten beschikbaar, geschikt voor oppervlaktes van 50m2 tot 400m2. Als je een zakje zaad wilt ophalen, moet je je van te voren aanmelden. Dit kan tot 1 april via speelslandschap.nl/bloemzaadactie. Het afhalen van het zaad kan na aanmelding op 6 april bij Natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd.

Vorig jaar hebben meer dan 750 mensen gereageerd en werd ongeveer 200 kilo bloemzaad vergeven, dat bij elkaar acht hectare aan nieuwe bloemenweiden opleverde. Die gebieden zitten boordevol zaden en zijn met name in de winter belangrijk voor vogels en zoogdieren om te overleven. “Ze bieden daarnaast bescherming tegen kou en regenachtig weer in de herfst en winter. Het ontbreken van voldoende leefgebied voor al deze soorten zorgt voor een afname van de biodiversiteit”, zegt de gemeente.

Betere balans
Agrarische Natuurvereniging sPeelslandschap wil met deze en andere acties een verbindende factor zijn waarin burgers en agrariërs samenwerken aan het versterken van het agrarische landschap. “Wij streven naar een mooier en gezonder landschap in het buitengebied van de gemeente Deurne, waar een betere balans is tussen biodiversiteit en agrarische ondernemerschap”, aldus de organisatie.

Naast de bloemzaadactie bestaan de activiteiten van sPeelslandschap uit het onder de aandacht brengen van de nood voor meer natuur en biodiversiteit. Ook stellen ze kennis en hun netwerk beschikbaar voor de leden en adviseren ze omtrent subsidies en financiële mogelijkheden. Dit doet de vereniging onder meer door het houden van veldexcursies en voorlichtingsavonden.

Foto: De Ossenbeemd

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen