16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneVan varkenshouderij naar zorgboerderij; Dirk en Dianne waagden de stap

Van varkenshouderij naar zorgboerderij; Dirk en Dianne waagden de stap

Tot een paar jaar terug stonden er nog varkensstallen op deze plek aan de Vuchtvenweg in de Walsberg. Nu herinnert alleen de enorme lap grond nog aan het agrarisch verleden van Dianne en Dirk Brouwers. Sinds drie maanden runnen zij Brouwers Erf, een dagbesteding voor ouderen.

Op deze dinsdagmorgen rond tien uur gaat het er gemoedelijk aan toe. In kleine groepjes druppelen de cliënten binnen, door Dianne steevast ‘gasten’ genoemd. De Deurnese ouderen worden door de eigenaren zelf opgehaald. “Dat is minder gehaast dan met een taxibusje. Bovendien kunnen we er dan voor zorgen dat ze bij het thuisbrengen weer veilig in hun stoel zitten.”

Het persoonlijke tintje is een van de dingen die Brouwers Erf kenmerkt. Daarnaast is de enorme ruimte, binnen en buiten, tekenend voor de zorgboerderij. Het pand heeft een rustieke uitstraling, maar is van alle moderne gemakken voorzien. Tegenover het kookeiland staat een grote ovalen tafel waar de mensen een voor een aanschuiven.

Koffie met kuukskes
Medewerker Tom kletst met de binnenkomers en ondertussen komt er koffie met ‘kuukskes’ op tafel. “Zo starten we de dag altijd op. Gezellig met z’n allen aan tafel”, vertelt Dianne. “Daarna splitst de groep zich meestal op. De dames koken graag, een paar heren houden van biljarten en sommigen willen een ommetje maken.”

Dat ommetje vindt nu nog buiten het erf plaats, maar zodra de tuin is aangelegd, kan dit ook op het eigen terrein. Vanwege het weer van de afgelopen maanden is het wandelpad dat door de weide gaat lopen nog niet af. Langs dit pad komen straks allerlei plekken die de ouderen prikkelen.

“We willen de mensen uitdagen om te lopen, want thuis zitten ze al zoveel. Daarom komen er onder andere een kippenren en een moestuin.” In een hoek van het terrein scharrelen al twee hangbuikzwijntjes rond, een knipoog naar het voormalige varkenshouderbedrijf.

Van boeren naar zorgen
Zo’n vijf jaar geleden ontstond het idee voor een dagbesteding op deze plek, verhaalt Dirk. “Vanwege de slechte opbrengsten – we hadden relatief weinig varkens – en de investeringen die eraan zaten te komen, zijn we gaan rekenen. We kwamen erachter dat we niet op die manier verder wilden. De saneringsregeling gaf ons het laatste zetje.”

Voor de oud-agrariër – hij werkt overigens nog als zzp’er – is de zorg een nieuwe tak van sport. Zijn vrouw werkt al sinds haar zestiende in deze sector. Nu bestiert ze Brouwers Erf twee dagen per week, maar als het aantal cliënten toeneemt, wil het stel vijf dagen per week open.

De zorgboerderij is uitsluitend bedoeld voor zestigplussers, met en zonder indicatie. Op dit moment komen er elke dinsdag en donderdag negen mensen die voornamelijk dementie of Parkinson hebben. Theo is er hier één van.

‘Hier wil ik mijn tijd wel slijten’
“Voor mijn vrouw is het druk om elke dag voor mij te zorgen. Daarom stelde mijn case manager voor dat ik naar de dagbesteding zou gaan. Ik zei eerst: ‘Dat doe ik niet!’ Maar op een gegeven moment ben ik toch hier gaan kijken. Ik zag het biljart staan en dacht: ‘Leuk, hier wil ik wel wat tijd verslijten’.”

De biljarttafel was natuurlijk niet het enige wat de Deurnenaar over de streep trok. Hij draaide een dagje mee en kwam tot de conclusie dat de sfeer gezellig is en de mensen aardig. “Hier heb ik ook andere praat en de omgeving is mooi groen. Thuis, ik woon in het centrum, zie ik vooral auto’s.”

Na het interview schuifelt hij meteen richting het biljart en pakt, samen met drie anderen, de keu ter hand. Ondertussen beginnen de twee dames in het gezelschap met het draaien van gehaktballetjes en het schillen van aardappelen voor de middagmaaltijd. Een vrijwilligster neemt de bloemkool onderhanden.

“Het liefst eten ze toch Hollandse kost”, zegt Dianne met een lach. We proberen ook wel eens wat anders, maar dit slaat het beste aan. Waar het vooral om gaat, is het samen koken, samen eten en samen uitbuiken.”

 

Open dag
Wie een kijkje wil komen nemen bij Brouwers Erf is van harte welkom tijdens de open dag op zaterdag 8 juni van 11.00 tot 16.00 uur. Het adres is Vuchtvenweg 5 in Deurne. Meer informatie staat op Brouwerserf.nl.

Foto’s: Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen