Om leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en het beroepsonderwijs in de regio Helmond-De Peel enthousiast te maken voor techniek werd vorige maand het GreenKarting-evenement gehouden op Raceway Venray in Ysselsteyn. Er werden verschillende wedstrijden gereden en waren er een aantal activiteiten waar de jonge bezoekers zelf aan konden deelnemen.
Bij het evenement dat was georganiseerd door Sterk Techniek Onderwijs (STO) in samenwerking met de redesign.life Foundation en het E-racingteam van het Hub van Doornecollege, konden leerlingen van groep 7 tot en met mbo-leerjaar 4 kennis maken met de wereld van elektrische voertuigen.
Muizenvalrace
De aanwezige basisscholieren hadden de afgelopen maanden gewerkt aan hun eigen ‘muizenvalauto’. Hiervoor hebben ze onder andere workshops gevolgd en een rondleiding gehad op het Hub van Doornecollege. Vanuit STO zijn er vervolgens nog twee lessen gegeven om de leerlingen te ondersteunen bij het bouwen van de auto’s.
Tekst gaat verder onder de video.
Bij de uiteindelijke muizenvalrace werd gekeken naar het snelste ontwerp en de gebruikte techniek, maar werd ook gezocht naar de meest creatieve inzending. Op Raceway Venray kwamen de deelnemende basisscholen tegen elkaar uit in de muizenval-challenge en kreeg Lize Guffens (10) van basisschool de Piramide uit Deurne de eerste prijs. Haar school won hiermee een 3D-printer, om techniek in de klas nog meer te promoten en kinderen ervoor te enthousiasmeren.
Hub van Doornecollege
Tijdens het GreenKarting-evenement werden er ook verschillende wedstrijden verreden. De deelnemende vmbo- en mbo-scholen deden dat in onder meer de Endurance Race. De GreenKart kit car-editie werd uiteindelijk gewonnen door het Martinus College uit Grootebroek. De tweede en derde plek gingen beiden naar Panta Rhei uit Amstelveen. De Superkart editie werd overtuigend gewonnen door het E-racingteam van het Hub van Doornecollege.
Het Deurnese team schitterde tijdens deze bijna thuisrace met de allernieuwste E-kart, de HC5. Het team had er met man en macht aan gewerkt om deze te kunnen presenteren tijdens het evenement. Aan Bram Cornelissen was het de eer om het nieuwe paradepaardje te besturen. Doordat het team de data van de afgelopen races had verwerkt in een nieuwe afstelling van de batterij, kon er nog efficiënter worden gereden en dat was terug te zien in de resultaten.
Tekst gaat verder onder de video.
Topprestatie
Nick van den Berg kwam in de Endurance Race voor superkarts als eerste over de streep in de HC3 kart, gevolgd door Cornelissen. Behalve deze topprestatie op de baan, leverde Maik Schutte een topprestatie in de pitstraat en begeleidde het team naar de overwinning in de snelste pitstop van de dag, waarvoor hij ook een prijs won. Dylan van den Bogaard was hoofdmarshall langs de lijn en zorgde ervoor dat elke race van begin tot eind goed en veilig verliep, in samenwerking met het GreenKart-team.
Afgelopen maand vonden op het Hub van Doornecollege sollicitatierondes plaats voor de invulling van het nieuwe E-kartteam. De tweedejaars leerlingen Mobiliteit en Transport mochten zich kandidaat stellen bij docent Geert Aben, die het E-kartteam begeleidt en coördineert. Seb de Beijer had de creatiefste inzending en mocht daarom tijdens het evenement op de Raceway meehelpen.
Samen met Thijs Manders begeleidde Seb de tijdswaarneming op de baan en leverden de twee ondersteuning zodat alle tijden goed werden bijgehouden. Als kers op de taart mocht Seb De Beijer na het GreenKarting-evenement een paar rondjes rijden in de nieuwe HC5 kart.
Tekst gaat verder onder de video.
Formule 4 E-voertuig
De basisscholieren konden de races van begin tot eind meebeleven vanaf de tribune, maar mochten ook een kijkje te nemen in de pitstraat en een praatje te maken met de vmbo’ers en mbo’ers die daar aan het werk waren. Achter de hoofdtribune konden leerlingen op een plein spelenderwijs van alles te weten komen over de technieken in een elektrisch voertuig.
Er stond een racesimulator, een VR-pitstop en de leerlingen konden een echt Formule 4 E-voertuig te bekijken. Daarnaast waren medewerkers van Safety Solutions aanwezig om kinderen bewust te maken van de veiligheidseisen rondom een elektronisch voertuig. GreenKart kit cars liet verder zien hoe vmbo-leerlingen te werk gaan tijdens het bouwen en onderhouden van karts.
De organisatie kijkt tevreden terug op het evenement omdat de leerlingen tijdens de dag goed hebben kunnen zien wat er met techniek mogelijk is en dat het werk- en denkniveau hierbij in het onderwijs zich steeds verder ontwikkelt. Beginnend bij groep 7 met de muizenval-challenge, op het vmbo wordt er gewerkt aan de GreenKart kit car en superkart en op het mbo – in dit geval een samenwerking met Summa Automotive Helmond – kunnen de leerling zelfs met superkarts aan de slag, die verder doorontwikkeld worden.
Foto: IVO Deurne