11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- HelenaveenJeugdwerk Helenaveen neemt afscheid van oude thuishonk; laatste keer hutten bouwen bij...

Jeugdwerk Helenaveen neemt afscheid van oude thuishonk; laatste keer hutten bouwen bij de Wiek

Jarenlang was het gebouw aan de Soemeersingel het thuishonk voor Jeugdwerk Helenaveen maar vorige week zaterdag kwam er een einde aan een tijdperk. Voor de laatste keer kon iedereen nog eens door het gebouw lopen en samen herinneringen ophalen aan wat er allemaal heeft plaatsgevonden in de Wiek.

De Helenaveense jeugd kond zich ondertussen uitleven bij het bouwen van hutten en het roosteren van een broodje en marshmallows. Meegebrachte fotoalbums maakten de tongen al snel los en de verhalen uit het verleden vlogen over tafel.

Zonnedauw
De Wiek werd tot en met 1982 gebruikt als school onder de naam De Zonnedauw. Na sluiting van de school, kreeg het in 1983 onder de naam de Wiek een nieuwe bestemming als jeugdgebouw. Jeugdwerk Helenaveen dat in 2016 ontstond uit een samengaan van verenigingen Scouting Jeanne d’Arc Helenaveen, Kindervakantiewerk Helenaveen en de jongerensoos, organiseerde in de Wiek diversen jeugdactiviteiten voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

Achterstallig onderhoud
Maar het gebouw was zeker in de laatste jaren niet meer het gezellige knusse honk vanwege achterstallig onderhoud. Daarom ging Jeugdwerk Helenaveen in het voorjaar van 2020 samen met de tennis- en voetbalverenigingen op zoek naar mogelijkheden om te verhuizen naar een nieuwe plek. Daarbij werd gekeken naar het samengaan met basisschool De Peelparel, dorpshuis De Gouden Helm, de Parochie of sportpark De Stikker. Dit gebeurde onder begeleiding van een extern projectleider die werd aangesteld door de gemeente.

Slimme combinatie
Het sportpark bleek de meeste mogelijkheden te hebben, legt wethouder Helm Verhees uit: “Deze slimme combinatie faciliteert een toekomstbestendige oplossing voor de huisvesting van het jeugdwerk in Helenaveen. Wij vinden het belangrijk dat het jeugdwerk behouden blijft. En het biedt financiële voordelen voor zowel de gemeente als voor de deelnemende verenigingen.”

100.400 euro
Begin dit jaar kwam het goede nieuws na een lange periode van onzekerheid. Burgemeester en wethouders lieten weten dat ze 100.400 beschikbaar stellen voor de herhuisvesting van Jeugdwerk Helenaveen. Voor de organisatie een noodzakelijke subsidie om een combinatie te kunnen vormen met de verenigingen op sportpark De Stikker en vanaf deze locatie haar activiteiten voort te kunnen zetten.

Lagere kosten
Dat bedrag was volgens Josanne de Graaf van Jeugdwerk Helenaveen ook hard nodig: “De energiekosten van de oude accommodatie in de Wiek waren hoog en renovatie van het pand was echt nodig. We zijn blij dat we een alternatieve locatie hebben gevonden op het terrein van de voetbal- en tennisvereniging in Helenaveen. Door samen te werken hebben we lagere kosten. Bovendien kunnen we vrijwilligers efficiënter inzetten.”

Hobbel
De weg naar de nieuwe locatie op het sportpark bleek nog wel een onvoorziene hobbel te hebben waar de gemeente pas na het goede nieuws achter kwam. Het huidige bestemmingsplan van sportpark De Stikker laat jeugdwerk namelijk niet toe op die plek.

Toekomst
Omdat het aanpassen van een bestemmingsplan best wat tijd in beslag kan nemen, kwam het college met een oplossing op korte termijn waarbij de gemeente als eigenaar van de grond met een tijdelijke omgevingsvergunning de herhuisvesting mogelijk maakt. Op lange termijn zorgt de gemeente voor een herziening van het bestemmingsplan zodat Jeugdwerk Helenaveen ook in de toekomst verzekerd is van een nieuw thuishonk.

Foto: Jeugdwerk Helenaveen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen