17.4 C
Deurne
maandag 22 juli 2024
Home- NeerkantJubileumeditie internationale Cd- en Platenbeurs Neerkant, vinylliefhebbers vieren 40-jarig bestaan

Jubileumeditie internationale Cd- en Platenbeurs Neerkant, vinylliefhebbers vieren 40-jarig bestaan

Niet alleen uit heel Nederland, maar ook van ver daar buiten komen cd- en vinylliefhebbers jaarlijks meerdere keren naar Neerkant voor de internationale Cd- en Platenbeurs in gemeenschapshuis De Moost. Dit jaar viert Oldies Club Neerkant het 40-jarig bestaan van het evenement. In verband met het jubileum zijn er bij deze editie speciale acties voor zowel de bezoekers als de vele standhouders.

Mensen die de voorkeur geven aan muziek op vinyl of van cd in plaats van een mp3 of streaming zijn volgens Mart Thijssen echt niet alleen oude knarren. De voorzitter van Oldies Club Neerkant komt op de beurs muziekfanaten van alle generaties tegen: “Je ziet zelfs dat het publiek aan het verjongen is. Veel mensen die in hun jeugd muziek op vinyl hebben gedraaid en die elpees op een gegeven moment hebben verruild voor cd’s, zie je nu terugkomen. Die willen de muziek weer beleven als toen en zoeken die elpees weer. Dat zie je nu heel erg met muziek uit de jaren ’80”, zegt Thijssen.

Comeback
Ook vorig jaar werd opnieuw meer vinyl verkocht dan het jaar ervoor, maar ook de cd maakt een comeback. Uit cijfers van brancheorganisatie NVPI blijkt dat in Nederland in 2023 voor 38,2 miljoen euro aan platen werd verkocht, de omzet van cd’s lag op 16,1 miljoen euro. Tien jaar ervoor leverde vinyl in 2013 nog maar 7 miljoen euro op.

Bij de Neerkantse beurs kan zondag gezocht worden tussen de ongeveer 95.000 vinyl singles, lp’s, cd’s en dvd’s. Dat waren er 40 jaar geleden bij de eerste edities wel wat minder. In eerste instantie werden er een aantal jaren informele uitwisselingen van muziek op vinyl gehouden. Dat bleek zo succesvol dat er in 1984 een vereniging werd opgericht, die de platenbeurs in een grotere opzet en meerdere keren per jaar ging organiseren.

Alle windstreken
De bezoekers komen vanuit alle windstreken, weet Mart Thijssen: “We hebben er natuurlijk veel bij die uit heel Nederland komen, maar ook uit België, Duitsland en Frankrijk weten vinylliefhebbers onze beurs te vinden.” Iets kopen op de beurs mag, maar hoeft niet. “De Cd- en Platenbeurs is er voor iedereen. Ook als je alleen wat muziek wil beluisteren, ben je van harte welkom”, besluit Mart Thijssen.

De jubileumeditie van de Cd- en Platenbeurs vindt zondag 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur plaats in gemeenschapshuis De Moost aan de Moostenstraat 3 in Neerkant. De entree is gratis. De beurs vindt later dit jaar ook nog plaats op zondag 29 september en volgend jaar op zondag 26 januari.

Foto’s: Oldies Club Neerkant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen