8.4 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- DeurneJubileumviering voor Projectkoor Vox Humana en dirigent Frans van Houten met twee...

Jubileumviering voor Projectkoor Vox Humana en dirigent Frans van Houten met twee concerten

Het Regionaal Projectkoor Vox Humana kan na twee jaar eindelijk weer van zich laten horen. Door corona lagen de activiteiten van de koorleden lange tijd stil maar op zaterdag 2 april en zondag 3 april zal Vox Humana weer als vanouds twee concerten uitvoeren in Helmond en Deurne.

Tussen de lockdowns door is het koor weer voorzichtig begonnen met repeteren om zich voor te bereiden op een groot vocaal jubileumfeest dat wordt gevierd met de twee concerten. Het koor viert zijn koperen jubileum en dirigent Frans van Houten viert zijn 50-jarig gouden jubileum als koordirigent.

Zestig leden
Vox Humana startte in 2008 met dertig leden en inmiddels telt het koor meer dan zestig leden. Ze gaven sinds de start 34 concerten, vooral in de regio Helmond-Deurne. De leden komen uit Zuidoost Brabant en Noord- en Midden-Limburg. Naast gevorderde zangers, zingen in Vox Humana ook regelmatig beginners met de concerten mee. Een project duurt telkens zes maanden van oktober tot en met maart en daarna stoppen de activiteiten weer even. Elk jaar sluiten er nieuwe koorleden aan naast degenen die willen doorgaan.

Vijfhonderd jaar koormuziek
De twee jubileumconcerten vinden plaats op zaterdagavond 2 april om 20.00 uur in het Speelhuis in Helmond en op zondagmiddag 3 april om 14.00 uur in Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Het concertprogramma omvat vijfhonderd jaar klassieke koormuziek. Er zullen werken te horen zijn van Juan del Encina, Thomas Tallis, Claudio Monteverdi, Hans Leo Hassler, Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Cherubini, Franz Schubert, Robert Schumann, Felix Mendelssohn en tenslotte uit de 20e eeuw twee koorwerken van John Rutter.

Groot scherm
Alle werken worden op piano begeleid door de vaste pianist Evert Mostert en een klein symfonisch ensemble bestaande uit acht strijkers en vijf houtblazers. Ook zal er een blokfluittrio meespelen bij de werken uit de Renaissance en Barok. Tijdens het concert worden op een groot scherm boven het koor beelden geprojecteerd die te maken hebben met het koor, de composities die worden uitgevoerd en de componisten van de werken. Voor de bezoekers is er een gratis programmaboek met nog meer uitgebreide informatie.

Kaarten reserveren
Kaarten reserveren kan door een email te sturen aan info@projectkoorvoxhumana.nl of door te bellen met 0493-314162. Er kan niet rechtstreeks bij het Speelhuis of het Cultuurcentrum worden gereserveerd. Op de dagen van de concerten kun je wel gewoon kaarten aan de kassa van de concertzaal verkrijgen. Meer informatie vind je op www.projectkoorvoxhumana.nl.

Gouden jubileum dirigent Frans van Houten

  • 1942 Helmond, Brabants Conservatorium Tilburg, hoofdvak Schoolmuziek. Hij studeerde verder bij Louis Toebosch (koorzang), Maurice Pirenne (Gregoriaans), Guus Smeets (koordirectie) en solozang bij Leon Combé, Herman Schey (interpretatie) en Rosemary Legras Pierson.
  • 1970-2004: docent muziek aan het Peelland College te Deurne, waar muziek vanaf 1975 eindexamenvak was in de laatste twee leerjaren van HAVO en VWO. Op deze school dirigent van het schoolkoor, het symfonieorkest en de harmonie. Regisseur van poëzieavonden, musicals en toneel- en theatervoorstellingen.
  • 1970-1985: optreden als bas-baritonsolist in werken van Händel (Messiah), Mozart (Requiem en opera-fragmenten) en Fauré (Requiem).
  • Tussen 1971-2008 dirigent van het vocaal kwartet ‘Vox Humana’, het ‘Gerarduskoor’ in Deurne-Walsberg en van het Deurnes Gemengd Koor.
  • In 1997 onderscheiden met de bronzen plaquette van de St. Gregoriusvereniging voor zijn grote verdiensten voor de kerkmuziek. In 2004 koninklijk onderscheiden voor zijn lokaal muzikale en landelijk onderwijskundige activiteiten.
  • Vanaf oktober 2008 oprichter en dirigent van het Regionaal Projectkoor Vox Humana.

Foto: Vox Humana

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen