8.5 C
Deurne
zondag 29 mei 2022
Home- DeurneKasteelruïne in Deurne toneel voor vierde editie ontsteking Vrijheidsvuur

Kasteelruïne in Deurne toneel voor vierde editie ontsteking Vrijheidsvuur

Elk jaar wordt op 19 september het Vrijheidsvuur ontstoken door de Peelgemeenten om de herinnering levend te houden aan de zware gevechten die voorafgingen aan de bevrijding van onze regio in het najaar van 1944.

De vierde editie vindt plaats bij de kasteelruïne aan het Haageind in Deurne. Een symbolische plek omdat ook daar na bijna tachtig jaar nog steeds sporen te zien zijn van het oorlogsgeweld dat daar heeft plaatsgevonden. Het evenement Vrijheidsvuur De Peel werd eerder al gehouden in 2019 in Asten, in 2020 in Mierlo en vorig jaar in Meijel.

Provinciegrenzen
Dat gemeenten aan zowel de Brabantse kant als Limburgse kant van de Peel meedoen, is volgens Jeanette Hartjes van de nieuwe stichting een positieve ontwikkeling: “Bij de komende editie zijn elf deelnemende gemeenten betrokken. Daarmee bereiken we dan alle Peelgemeenten aan beide zijden van de provinciegrens Brabant-Limburg. Dat is mooi, want toen de geallieerden in het najaar 1944 hun bevrijdingscampagne begonnen, speelden provinciegrenzen immers ook geen rol.”

Death Valley De Peel
Het Vrijheidsvuur De Peel werd in 2019 tijdens de 75ste bevrijding van Zuid-Nederland voor het eerst verspreid vanaf de Markt in Asten. Het evenement kwam voort uit het project Death Valley De Peel. Daarmee leverde Museum Klok & Peel in 2019 en 2020 een bijdrage aan de provincie brede manifestatie Brabant Remembers. Het vrijheidsvuur was één van de verschillende activiteiten tijdens Death Valley De Peel en sloot aan bij de al veel oudere traditie van de 18-Septemberfeesten in Eindhoven, waar jaarlijks het in Bayeux opgehaalde vrijheidsvuur centraal staat.

Meer informatie over de nieuwe stichting, vind je op www.vrijheidsvuurdepeel.nl.

Foto: Jack Willekens

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen