18.3 C
Deurne
donderdag 8 juni 2023
Home- DeurneKBO Deurne Centrum staat op straat met 577 leden; CDA stelt raadsvragen

KBO Deurne Centrum staat op straat met 577 leden; CDA stelt raadsvragen

De 577 leden van KBO Deurne Centrum moeten weg uit het gebouw aan de Visser in Deurne waar de nieuwe stichting ‘t Hart van Deurne in februari de activiteiten van de Cratosvrienden zoals de Kledingbank heeft voortgezet. Het CDA heeft raadsvragen gesteld aan B&W over hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan.

KBO Deurne Centrum zou eigenlijk nog tot 1 juli 2022 in het gebouw mogen blijven zitten maar ontving op 12 februari 2022 onverwachts een email van de organisatie van Asteffekan dat ze al per 1 maart van dit jaar ander onderdak moesten gaan zoeken.

Trieste nieuws
“We gingen ervanuit dat we nog wel even tijd hadden om te zoeken naar een alternatief en hadden dus tot 1 juli ook nog gewoon bijeenkomsten gepland staan in het gebouw. Maar toen kregen we het trieste nieuws dat we er veel eerder uit moesten”, vertelt Jo Swaen, voorzitter van KBO Deurne Centrum.

‘Niks terug gehoord’
Ronald Scharroo van stichting ’t Hart heeft daar een andere kijk op: “Ik ben natuurlijk niet blij met deze ontwikkeling want wij willen nou juist de ruimten beschikbaar stellen voor organisaties als KBO Deurne. We hebben hen drie weken geleden uitgenodigd voor een gesprek maar daar hebben we nog niks op terug gehoord.”

Hardnekkige geruchten
In het ED gaven de kartrekkers van de nieuwe stichting vrijdag aan toch al te kampen te hebben met hardnekkige geruchten over dat ‘oude gebruikers’ niet zouden mogen blijven in het gebouw. “Dat is niet zo want met bijvoorbeeld Seniorenweb hebben we ook prima afspraken gemaakt, het is heel vervelend dat er misverstanden blijken te zijn”, zegt Scharroo.

Intern bericht
Voor de mensen van KBO Deurne biedt dit geen soelaas. “Ik heb die uitnodiging van Scharroo niet ontvangen wel een mail op 20 februari 2022 waarin hij mij verweet zijn goede naam ten grabbel te hebben gegooid in een intern bericht aan de leden van KBO Deurne Centrum en en waarin hij een rectificatie eiste. Maar zijn nieuwe stichting is eigenlijk ook geen partij in deze kwestie”, zegt Swaen van KBO Deurne Centrum.

Vier maanden eerder
De communicatie over de vervroegde datum heeft de KBO ontvangen van Asteffekan, legt Swaen uit: “Wij hebben op 12 februari alleen via een email het bericht gekregen van Margo Akkers van de organisatie van Asteffekan dat we ineens vier maanden eerder het gebouw uit moesten omdat de Stichting Asteffekan per 1 maart zou worden opgeheven. En juist op 9 februari 2022 na een bestuursvergadering, had ik haar een overzicht toegestuurd van alle door ons te houden activiteiten tot 1 juli 2022. Zij zit trouwens nu ook sinds kort in het bestuur van de nieuwe stichting dus je zou verwachten dat ze daardoor weten wat er speelt wat betreft de situatie van KBO Deurne Centrum.”

Afspraken
De fractie van het CDA wil van het college weten hoelang er al een voornemen was om als oplossing voor Cratosvrienden het gebouw van Asteffekan in te gaan zetten en vraagt zich af of het college wel op de hoogte van de afspraken die Asteffekan had gemaakt met verenigingen die al in het gebouw gehuisvest waren.

‘Slechts een telefoontje’
Ook heeft KBO Deurne Centrum vorig jaar op 11 november 2021 direct een brief geschreven aan het gemeentebestuur over de ontstane situatie. Daar is volgens het CDA geen echte reactie van de gemeente op gekomen. Pas in januari slechts een telefoontje met de vraag of er al een oplossing gevonden was voor de huisvesting, geeft de partij aan.

Thuishonk
Swaen van KBO Deurne Centrum geeft aan dat het voor de ouderenorganisatie een vervelende situatie is: “We zijn in het verleden al eens uit de Vierspan gegooid en nu ook uit het gebouw aan de Visser wat voor onze 577 leden lange tijd een fijn thuishonk was. We hebben komende woensdag nog wel een gesprek met een beleidsmedewerker van de gemeente maar of dat nog iets gaat veranderen in de zaak weet ik niet.”

Slechte staat
Het Deurnese CDA heeft ook vragen aan B&W over het achterstallig onderhoud van het gebouw waar de nieuwe stichting in zit. Scharroo van ’t Hart van Deurne beaamt dat er hoognodig iets moet gebeuren: “Het gebouw is in slechte staat dus er moet veel aan gebeuren. Het is vooral belangrijk dat er beter wordt geïsoleerd. Want als je nu een aangename temperatuur in de ruimtes wil krijgen, moet je al twee dagen van tevoren beginnen met stoken.”

Kosten
Het CDA wil weten welke plannen er op dit moment zijn voor de benodigde aanpassingen en wat dat gaat kosten. “Dit achterstallig onderhoud is niet van het laatste jaar, waarom is er eerder toen de verenigingen hier nog gehuisvest waren geen actie ondernomen”, vraagt de fractie zich af.

Foto: KBO Deurne Centrum

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen