13.7 C
Deurne
donderdag 26 mei 2022
Home- DeurneKentekenplicht kleine voertuigen kan ondernemers onaangenaam verrassen

Kentekenplicht kleine voertuigen kan ondernemers onaangenaam verrassen

Verschillende langzaam rijdende voertuigen moeten vanaf 2022 een eigen kenteken hebben maar veel ondernemers zijn hier nog niet van op de hoogte. De Rijksdienst wegverkeer (RDW) geeft aan dat er veel mensen in bezit zijn van dit soort voertuigen en in de veronderstelling zijn dat de nieuwe regeling hen niet betreft.

Vanaf 1 januari 2022 zijn een RDW-registratie en kentekenplaten verplicht voor onder meer trekkers, kranen, grondverzetmachines en heftrucks. Maar dit geldt ook voor bepaalde brede grasmaaiers, veegmachines en toeristische wegtreintjes. In principe geldt de nieuwe regeling voor alle voertuigen die de openbare weg opgaan en sneller dan 6 kilometer per uur kunnen rijden. Dat geldt ook voor zelfrijdende (land)bouwmachines en land- en bosbouwaanhangwagens die harder dan 25 kilometer per uur gaan.

Openbare weg
De RDW waarschuwt dat eigenaren vaak denken dat ze eigenlijk toch nooit met hun (land)bouwvoertuig op de openbare weg komen, maar in de praktijk gebeurt dat toch al snel zoals bijvoorbeeld wanneer je alleen een openbare weg oversteekt. Ook als je eigen terrein of bedrijfsterrein toegankelijk is voor anderen, is er sprake van openbare weg. Zelfs als er een hek of slagboom staat, geeft de RDW aan.

Aanmelden van de voertuigen kan nog uiterlijk tot en met  31 december van dit jaar. Na deze datum wordt de aanvraag een stuk duurder en geldt voor bestaand- en ingevoerd langzaam werkverkeer een voorafgaande verplichte inspectie bij een RDW-keuringsstation.

Registreren kan via de speciale website van de RDW. Voor meer informatie kun je ook telefonisch contact opnemen met de RDW via 088-008 74 47.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen