11.3 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneKerst in de Hei: een keur aan kerststallen in allerlei stijlen

Kerst in de Hei: een keur aan kerststallen in allerlei stijlen

Voor de vijfde keer pakken de inwoners van de Sint-Jozefparochie uit tijdens ‘Kerst in de Hei’. Tijdens deze editie zijn op maar liefst 38 adressen kerststallen te zien die tussen 18.00 en 22.00 uur zijn uitgelicht. DMG liep een deel van de route en verbaasde zich over de diversiteit.

Achter een raam, in de erker, in de voortuin, op een tafel voor de deur, in de kerk. Sommige stallen zie je al op meters afstand, andere pas als je er recht voor staat. Voor enkele moet je zelfs van de stoep af en krijg je het gevoel bij de bewoners op bezoek te gaan.

Achterom
Bijvoorbeeld aan de Adriaen van Ostadehof 20. Een pijl wijst richting een pad pal naast het huis. Het lijkt alsof je achterom loopt. Halverwege is een hoog raam dat als een etalage is volgebouwd met het wereldberoemde kersttafereel. De beelden zijn verspreid over verschillende hoogtes en voor de onder- en achtergrond zijn allerlei materialen gebruikt.

Het is goed te zien dat de bewoners hier hun best voor hebben gedaan. Dat geldt trouwens voor bijna alle kerststallen die te bewonderen zijn. In deze Deurnese wijk blijken heel wat creatievelingen te wonen.

Het huis op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Frans Halsstraat is hier een voorbeeld van. Dit is geen traditionele kerststal, maar een soort schimmenspel. Drie vierkante ramen tonen Jozef, Maria en kindje Jezus in het midden in de vorm van silhouetten. Het licht dat erachter zit, maakt ze zichtbaar.

Fervente deelnemers
Toevalligerwijs laat de eigenaar van het huis net zijn hond uit. Het is Marco van Cuijk, een van de sponsoren van Kerst in de Hei. Zijn vrouw Annelies zat tot voor kort in het bestuur. Al sinds het tweede jaar nemen ze enthousiast deel aan het evenement.

“Wij houden ervan om ons huis te versieren. Als er een gelegenheid is, doen wij mee. Toen voetbalvereniging SJVV 75 jaar bestond, hebben we de boel ook gedecoreerd. Nu hebben we figuren gesneden uit piepschuim en met gekleurd papier gewerkt. We zijn er ongeveer een dag mee bezig geweest.”

Het stel vindt het de moeite zeker waard. “We krijgen veel leuke reacties. Sommige mensen zeggen: ‘Oh, wonen jullie daar. Dat had ik kunnen weten.’ We staan dus al een beetje bekend om onze creaties. Dat is leuk.”

Klassiek en modern
Een stukje verderop, aan de Leembaan, zijn nog twee stalletjes te vinden. De een klassiek met kleine beeldjes op een houten tafel en groene takken eromheen. De ander is het tegengestelde hiervan. Deze stal heeft bijna het formaat van een tuinhuisje. Onder het dak staan gestileerde, houten figuren en een strak vormgegeven kerstboom.

Rondom het Hofke van Marijke zijn maar liefst drie stallen te bewonderen. Links van de ingang staat een groot tafereel met alle hoofdpersonen uit het kerstverhaal uitgevoerd in steigerhouten planken. Ook een kameel, schapen en een vuurtje ontbreken niet.

Aan de kant waar de scouting huist, is een soort grote vitrine gecreëerd. Hierin staan gefiguurzaagde gedaantes verlicht door een hoge ster gemaakt van lampjes. In de erker rechts van de ingang van het gemeenschapshuis is heel ander materiaal gebruikt. Gehaakte poppen beelden het verhaal uit. In de kerstboom ernaast hangen handgemaakte decoraties.

Gluren door raampjes
Natuurlijk kan de kerk niet ontbreken op deze route. Hier komt wel het nodige gluurwerk bij kijken. Het tafereel staat namelijk binnen terwijl je niet verder kunt komen dan het voorportaal. Door ruitjes in de haldeuren kunnen bezoekers een glimp opvangen van de stal.

Die is verdeeld in twee delen. Links van het gangpad staat het kribbetje van kindje Jezus verstopt tussen grote beelden en een hoop stro. Rechts ervan staan de drie koningen met Betlehem op de achtergrond.

Driekoningen op 6 januari is de laatste dag waarop de kerststallen nog te zien zijn. Tot die tijd zijn ze elke avond uitgelicht. De plattegrond is te vinden op  wijkraadsintjozef.nl. Papieren exemplaren liggen bij de Sint-Jozefkerk, het Hofke van Marijke, de PLUS supermarkt in Sint-Jozef en bij de VVV Deurne.

Foto’s: Martien van Dam/Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen