18.8 C
Deurne
zondag 28 mei 2023
Home- DeurneKinderen presenteren adviezen en ideeën over plasticrecycling in Cultuurcentrum Deurne

Kinderen presenteren adviezen en ideeën over plasticrecycling in Cultuurcentrum Deurne

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Aventurijn Willibrordus hebben maandag 29 november als Kinderraad van Prodas adviezen en ideeën over recycling van plastic gepresenteerd aan opdrachtgever Fuji Seal. Ook ging de groep kinderen in gesprek met burgemeester Greet Buter over de vraag hoe we het best zoveel mogelijk plastic op een goede manier kunnen hergebruiken.

De presentaties hebben indruk gemaakt, vertelt Sarah Snep van Prodas: “Het was een innoverende middag. De kinderen denken echt ‘out of the box’ en durven ook te zeggen wat ze vinden. Spannend was het wel, maar wat hebben ze het weer fantastisch gedaan.”

Steentje bijdragen
Ook Mischa Kleukers van Prodas en Maartje Aarts van Global Goals geven aan dat dit project enorm heeft bijgedragen aan de bewustwording bij kinderen van de gevolgen van plastic afval voor de wereld. Burgemeester Buter en wethouder Biemans zijn enthousiast over de adviezen: “Met deze tips kunnen we morgen al een steentje bijdragen om het probleem van plasticafval aan te pakken.”

Onderzoek
De Kinderraad van Prodas heeft een maand lang onderzoek gedaan en sprak onder meer met expert Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu en ging op pad met de afvalcoach van Blink bij de Milieustraat. De kinderen kregen ook uitleg vanuit de gemeente en leerden over de plannen in Deurne voor afval en recycling.

Tekst gaat verder onder de video

Donkere kleuren
Bij de presentatie in de theaterzaal van het Cultuurcentrum Deurne maandag, bracht de Kinderraad adviezen uit en lichtte alle ideeën toe. Zo legden de kinderen uit dat het beter zou zijn wanneer donkere verpakkingen voor hogere prijzen verkocht worden in de supermarkt, omdat donkere kleuren nog niet recyclebaar zijn.

Plastic detector
Opdrachtgever Fuji Seal vroeg aan Omar van de Kinderraad welke verpakking hij zelf zou kiezen: “Voor het project koos ik de zwarte shampoo, maar nu zou ik zeker voor de doorzichtige verpakking gaan, omdat ik nu weet dat dat veel beter is voor het milieu”. Een ander groepje kinderen ging verder met de recente uitvinding van Jerry de Vos om met een plastic detector de grond schoon te kunnen maken. Daarnaast was er het idee van een aantal kinderen om bij het ophalen van plastic, direct al bij de vuilnisauto de materialen te sorteren met een soort plastic detector die in de vuilnisauto geplaatst zou worden.

Statiegeld
Dennis en Ismail van de Kinderraad van Prodas vertelden over een zogenoemde Aventuring, waarbij een ring aan een prullenbak wordt bevestigd en mensen daar plastic met statiegeld kunnen achterlaten zodat de kinderen dit kunnen inleveren bij de supermarkt. De opbrengst van het statiegeld zou dan bijvoorbeeld voor een nieuw schoolplein kunnen worden gebruikt of aan een goed doel worden geschonken. Sanne en Faten toonden meerdere voorwerpen waarvan de grote vraag is of het om een noodzakelijk plastic verpakking gaat. “Bijvoorbeeld in plastic ingepakte theezakjes, dat zou toch verboden moeten worden”, gaven de kinderen aan.

Op maandag 17 januari 2022 vindt de terugkoppeling plaats van opdrachtgever Fuji Seal aan de Kinderraad, zodat een aantal ideeën ook echt wordt uitgevoerd.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen