9.1 C
Deurne
zondag 25 september 2022
Home- DeurneKinderraad Prodas onderzoekt optimalisatie recyclemogelijkheden plastic

Kinderraad Prodas onderzoekt optimalisatie recyclemogelijkheden plastic

De Kinderraad van Prodas – groep 7 en 8 leerlingen van samenwerkingsschool de Aventurijn Willibrordus– is op maandag 1 november gestart met het vraagstuk “Hoe kunnen we zoveel mogelijk plastic op een goede manier recyclen?”.

De kinderen doen komende maand onderzoek naar plastic en recycling, zodat ze goed onderbouwd hun dromen en ideeën kunnen overbrengen aan opdrachtgever Fuji Seal. Met diverse betrokken partijen gaan ze hierover in gesprek tijdens de presentaties in het Cultuurcentrum Deurne.

Het project
De kinderraad kreeg tijdens de introductie van de opdrachtgever Fuji Seal te zien hoe het bedrijf steeds in beweging is om door middel van verpakkingen een recyclinggerichte samenleving te realiseren. Bij een rondleiding in het bedrijf konden de kinderen ook zien hoe de machines de producten voorzien van een plastic jasje, namelijk “sleeven”. De kinderraad is direct aan de slag gegaan met brainstormen over dit onderwerp. Wat is nou recycling en wat weten ze al van plastic. Met daarbij de belangrijkste vraag: Wat zouden zij adviseren over recycling van plastic, hoe kan dat in de toekomst beter of anders.

Eigen onderzoek
Om antwoord te kunnen geven op deze vragen doet de kinderraad ook onderzoek. Tijdens een interview met expert Jelmer Vierstra van Milieu & Natuur leren de kinderen van alles over een circulaire economie. Daarnaast gaat de Kinderraad onderzoek doen bij Blink afvalverwerking op de milieustraat en doet ze informatie op over het afvalverwerkingsplan van de gemeente Deurne.

Presentatie
Op maandag 29 november presenteert de Kinderraad alle ideeën en vindt de dialoogsessie plaats. Niet alleen opdrachtgever Fuji Seal is daarbij aanwezig, ook de burgemeester en wethouder van Deurne gaan het gesprek aan met de kinderraad. Daarnaast zijn ook Prodas, Blink en Global Goals gesprekspartners tijdens de presentaties van de Kinderraad, die dit keer zal plaatsvinden in het CultuurCentrum Deurne.

Terugkoppeling opdrachtgever
Maandag 17 januari vindt de terugkoppeling plaats van de opdrachtgever aan de Kinderraad, zodat een aantal ideeën ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Kinderraad
De Kinderraad van Prodas gaat al sinds 2018 in de regio aan de slag met uitdagingen van bedrijven, organisaties en gemeenten. Het idee is niet nieuw, prinses Laurentien heeft het op landelijk niveau geïntroduceerd. Multinationals als Ahold en KLM werken met zo’n kinderraad die aan de slag gaat met betekenisvolle vragen van deze bedrijven. Rabobank Peelland Zuid ondersteunt het project met kennis en kunde.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen