21.2 C
Deurne
woensdag 26 juni 2024
Home- DeurneKomst van Aldi-supermarkt slaat gat in lint van historische bebouwing in Deurne

Komst van Aldi-supermarkt slaat gat in lint van historische bebouwing in Deurne

Met de sloopwerkzaamheden die de laatste weken hebben plaatsgevonden aan de Veldstraat en het Haageind voor de bouw van een filiaal van Aldi is definitief een gat geslagen in het lint van historische bebouwing dat liep van de kern van Deurne richting het Groot en Klein Kasteel. Vooral met de recente sloop van het woonhuis op Haageind 40 komt er een einde aan een tijdperk.

Hoewel het pand was opgenomen op de Erfgoedkaart van de gemeente Deurne, kon dit niet voorkomen dat de nieuwbouwplannen van Aldi door mochten gaan. Ook de 4,5 jaar strijd van buurtbewoners die tegen de komst van de supermarkt waren, kon deze verandering niet tegenhouden.

Ongeschikte plek
Begin deze maand gaf de Raad van State Aldi gelijk in het hoger beroep dat de omwonenden hadden aangetekend tegen de twee omgevingsvergunningen die door de gemeente waren toegekend voor een supermarkt met 67 parkeerplaatsen aan de Veldstraat in Deurne.

De buurt ging eerder in beroep bij de rechtbank Oost-Brabant, die oordeelde ook dat het college van de gemeente Deurne de twee omgevingsvergunningen aan Aldi had mogen verlenen. Omdat de omwonenden het een ongeschikte plek vonden voor een supermarkt en vrezen voor geluidsoverlast en verkeersonveilige situaties stapten ze naar de Raad van State.

Waar ooit nog de geschiedenis van Deurne ‘leefde’, klinkt binnenkort het geluid van winkelwagentjes, glasbakken en vrachtwagens die komen laden en lossen. “Verandering is altijd vervelend, zeker als het recht voor je eigen deur gebeurt”, zegt overbuurman Theo Veltmans. Voor de toekomstige supermarkt mag Aldi het voormalig winkelpand van Van Deursen Bloemen ook met met ongeveer 45 vierkante meter uitbreiden.

1832
De geschiedenis van het perceel op de hoek van de Deurnese Veldstraat en het Haageind gaat terug naar 1832, toen hier de boerderij van Willem Thoro stond. Zijn erfgenamen verkochten het pand rond 1847 aan broer en zus Evert en Johanna Bertrams. Het huis werd met de grond eromheen rond 1889 weer verkocht aan Theodore baron de Smeth van Deurne, die toen ook beide kastelen bezat.

Het jaar erna, op 18 september 1890, ruilde De Smeth de grond, waardoor Martinus van Berlo de nieuwe eigenaar werd. Rond 1916 ging het eigendom over op zijn zoon Johannes die het huis in 1930 ook zelf bewoonde. In dat jaar stonden er een huis, stal, schuur, schop op het erf. Rond 1936 vond een hermeting plaats en werden de landerijen rond het huis in één perceel samengevoegd.

Brand
Hendrikus Munsters, die gehuwd was met een dochter van Van Berlo, werd rond 1948 de nieuwe eigenaar. In diezelfde periode werd het huis getroffen door de brand van 17 mei 1948, die ook een aantal andere huizen aan het Haageind in de as legde. Rond 1949 volgde de sloop van al die gebouwen. Het huidige pand dat nu onlangs is gesloopt, werd in 1949 in een traditionele bouwstijl gebouwd en rond 1953 werd het verder uitgebouwd. In 1955, toen hier nog altijd het echtpaar Munsters-van Berlo woonde, werd het huisadres gewijzigd en ontstond Haageind 40.

Rond 1973 volgde een boedelscheiding. De nieuwe eigenaar werd dochter van E.J.M.M. van Moorsel-Munsters, terwijl haar moeder er mocht blijven wonen. Rond 1981 werd er wat grond met de gemeente Deurne geruild en werd de kadastrale aanduiding aangepast. Deze situatie bleef tot na 1989 bestaan.

Zandvlakte
Het huis werd meer recent van de familie Van Moorsel gekocht door buurman Henk van der Steijn die het doorverkocht aan de supermarktgigant. Aldi kocht ook het naastgelegen Haageind 46 van hem en het winkelpand aan de Veldstraat van bloemist Van Deursen. Afgelopen week werden de panden aan het Haageind 40 met de grond gelijkgemaakt en is er van de historische plek alleen nog een zandvlakte over.

Bij de werkzaamheden werd twee weken geleden nog een gasleiding geraakt, waardoor de omgeving uit voorzorg urenlang werd afgezet. Uiteindelijk konden medewerkers van Enexis het gaslek verhelpen.

Gat geslagen
Door de sloop van Haageind 40 is nu definitief een gat geslagen in het historische aaneengesloten lint tussen de historische kern van Deurne en de omgeving van het Groot Kasteel en Klein Kasteel. Deze afbraak van het oude bebouwingslint was eerder al begonnen met de sloop van Haageind 36. Daar stond vroeger Café Parkzicht dat uiteindelijk moest wijken voor de verbreding van de entree van de Veldstraat en de aanleg van de rotonde.

Lees ook: Nieuwsdossier: Buurt wil geen Aldi-supermarkt in Veldstraat

Foto’s: DeurneWiki/Heemkundekring H.N. Ouwerling/Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen