24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneKoninklijk paar toont bij bezoek in Deurne begrip voor lastige problematiek in...

Koninklijk paar toont bij bezoek in Deurne begrip voor lastige problematiek in de Peel

Bij het streekbezoek aan Deurne hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdagochtend uitleg gekregen van verschillende partijen over de problematiek die speelt in de Peel. Zij toonden zich begripvol tegenover zowel natuurbeschermers als boeren.

Ze gaven aan de tegenstelling te snappen tussen aan de ene kant het herstel van het hoogveengebied dat wenselijk is en aan de andere kant de zorgen van de boeren over wat dit betekent voor hun toekomst.

Geslaagd bezoek
De gemeente is positief over het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima: “We kijken terug op een geslaagd Koninklijk streekbezoek. We hebben laten zien en verteld wat er speelt in Deurne en hoe diverse partijen hieraan werken. Dat het Koninklijk paar ook lang de tijd nam voor het tafelgesprek, werd erg gewaardeerd”, zegt burgemeester Greet Buter.

Hoogveen
Boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer en Ernest de Groot van waterschap Aa en Maas legden aan Willem-Alexander en Máxima tijdens de wandeling uit dat het hoogveen een belangrijke rol speelt als middel om met problemen van de klimaatverandering om te gaan. Dit omdat het veen goed water vasthoudt. Dit zou bij grote droogte ook voordelig voor de boeren kunnen zijn, meent De Groot van het waterschap.

Frustratie
Bij het gesprek tussen het koningspaar en de boeren wordt voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima snel duidelijk dat de frustratie hoog zit bij de boeren. Die geven aan echt wel milieuvriendelijker te willen werken maar wel met realistische regels en doelstellingen. Ook vroegen ze om duidelijkheid over het stikstofbeleid en merkten ze op dat boeren niet persé tegen de natuurbeschermers zijn, maar dat de boeren ook een plek in de Peel verdienen. De koning besloot het gesprek door te benadrukken dat Nederland niet zonder boeren kan.

Bekijk hieronder een uitgebreide fotoreportage van het Koninklijk streekbezoek.

Foto’s: Jos van Neerven/gemeente Deurne

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen