17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneGlobal Goals Festival in Deurne wil mensen motiveren om tot duurzame en...

Global Goals Festival in Deurne wil mensen motiveren om tot duurzame en faire wereld te komen

Achter de schermen is een bonte verzameling van mensen druk bezig met de voorbereiding van het festival dat zondag 18 september plaatsvindt op de Markt in Deurne. De dag ervoor vertellen een aantal van de initiatiefnemers bij DMG Radio alles over wat er te beleven is tijdens het Global Goals Festival Deurne.

Zaterdag om 11.30 uur zijn Michel Lintermans en Anneke Hikspoors van de organisatie te gast in het radioprogramma Deurne Draait Door om informatie te geven over het evenement dat wordt georganiseerd door mensen van allerlei leeftijden en achtergronden.

‘Best spannend’
“Het is voor sommige deelnemers ook een beetje spannend. Het is immers de eerste keer dat organisaties en mensen zich presenteren met ‘hun’ Global Goal in Deurne. Op gebied van voeding, gezondheid, onderwijs, armoede en meer gelijkheid, zullen er stands zijn”, meldt de organisatie.

Energieprijzen
Er zijn in totaal 17 Goals die de organisatie nastreeft. “Een voorbeeld is Global Goal 7:  Duurzame Energie. Voor iedereen een belangrijk onderwerp, nu de energieprijzen zo stijgen. Daar wordt hard aan gewerkt door de energiecoaches in Deurne. Ze willen graag laten zien wat de mogelijkheden zijn. Met energievragen kan men bij hen terecht”, geeft Global Goals Deurne aan.

Livemuziek
Op het festival kunnen de bezoekers zondag naast het krijgen van veel informatie ook genieten en ontspannen. Er wordt door verschillende artiesten livemuziek gebracht en om 13.00 uur is er de knallende muzikale opening door PadaM percussie pur sang. Ook zijn er optredens van De Bent, La-Curda en de jonge band East Bound.

Tijdcapsule
Wethouder Tom Oomen van de gemeente Deurne zal vertellen waarom de Global Goals belangrijk zijn. Hij leest de toekomstbrief namens B&W en de gemeenschap Deurne voor. Die Deurnese brief gaat in de tijdscapsule die uit Den Haag is gekomen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Wensen en ideeën
Bij dit speciale project kunnen alle inwoners van de gemeente meehelpen. Iedereen mag zijn of haar wensen en ideeën over de toekomst kenbaar maken en op papier zetten. Die worden vervolgens verzameld tijdens het festival en komen terecht in de tijdscapsule die weer terug gaat naar Den Haag. De brieven van gemeenten uit heel Nederland blijven daar tot 2030.

Bouwen aan de toekomst
“Samen werken aan een gezond en duurzaam Deurne. Als wethouder voor duurzaamheid heb ik daarin een belangrijke taak, maar ik kan dat natuurlijk niet alleen. In het gemeentehuis zijn veel mensen die hun steentje hieraan bijdragen in duurzame projecten binnen Deurne. Maar ik ben nog trotser op onze inwoners die duurzame initiatieven starten waarvan Platform Global Goals Deurne er een is. Alleen samen kunnen we bouwen aan de toekomst”, vertelt wethouder Oomen.

Tekenwedstrijd
Voor de kinderen is er bij het festival in Deurne een tekenwedstrijd met ook aan hen de vraag hoe zij de toekomst zien. De tekening is te downloaden via de website van Global Goals Deurne. De tekeningen kunnen tot 15.00 uur worden ingeleverd op de Markt en wie de prijzen heeft gewonnen, wordt later bekendgemaakt. Naast de tekenwedstrijd zijn er zondag nog verschillende andere kinderactiviteiten op het festival.

Kleding-ruilrek
Het Platform en de mensen die meedoen aan het Global Goals festival willen graag meer duurzaam leven, maar hoe doe je dat? Dat kan al met kleine dingen, legt de organisatie uit: “Door bijvoorbeeld te ruilen en materialen te hergebruiken of te repareren. Een voorbeeld is het kleding-ruilrek.  Breng een schoon heel kledingstuk mee en ruil het tegen iets van het rek. Mooie tweede kans vintage kleding hangt klaar op het rek. Kleding die over blijft gaat naar de Kledingbank Deurne.”

Fairtrade kernteam
Er zijn steeds meer mensen en organisaties die meedoen met de Global Goals in Deurne zoals Stichting Boombelijd, De Ossenbeemd, Speels Landschap, Aa en Maas en ook afvalverwerker Blink is op een actieve manier aan de slag gegaan met afval. Daarnaast is er het Fairtrade kernteam, een werkgroep van het Platform. Zij stellen mensen de vraag: ‘Hoe Fair ben jij?’. Tevens hebben ze een ruilactie waarbij je een verpakking van een food-product met Fairtrade keurmerk in kunt leveren en waar je dan een vol food-product van Fairtrade voor terugkrijgt. Het Platform Global Goals Deurne heeft ook een eigen informatiestand op de Markt rond Global Goal nummer 17 met de uitnodiging: stap op het Platform en doe mee!

2030
De Global Goals met de 17 doelen zijn gestart in 2016 en moeten behaald zijn in 2030. Omdat we nu op de helft zitten van de voorgenomen tijd, is het volgens de organisatie een belangrijk moment om even stil te staan bij de vraag: ‘Wat verwacht ik of wat hoop ik voor de toekomst voor mezelf en mijn omgeving?’

Het Global Goals Festival vindt plaats op zondag 18 september van 13.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden op de Markt in Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen