26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- ZeilbergKoninklijke Erepenning voor jubilerende Muziekvereniging Excelsior Zeilberg

Koninklijke Erepenning voor jubilerende Muziekvereniging Excelsior Zeilberg

Tijdens het jubileumfeest van Muziekvereniging Excelsior Zeilberg werd zondagmiddag rond 14.30 uur in de Muziekmeule de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan de jarige organisatie. Voorzitter Theo Aarts nam de onderscheiding namens Excelsior in ontvangst van burgemeester Greet Buter.

Het feest had eigenlijk al twee jaar geleden moeten plaatsvinden tijdens het 100-jarig bestaan maar door corona moesten alle plannen twee jaar de ijskast in. Zondag was het eindelijk zover en werden de inmiddels 100 jaar ‘en ’n bietje’ groots gevierd in en om de Molen Maria Antoinette in de Zeilberg.

Extra glans
“Muziekvereniging Excelsior vervult al ruim honderd jaar een belangrijke rol binnen de gemeenschap van Zeilberg. Al die jaren heeft de muziekvereniging met haar muzikale aanwezigheid alle activiteiten en bijzondere momenten van de gemeenschap Zeilberg extra glans gegeven. Daarnaast is de vereniging bij festiviteiten in de rest van de gemeente Deurne een graag geziene gast”, zei burgemeester Greet Buter.

Succesvol
Ook muzikaal staat de vereniging haar mannetje, want er zijn in de loop der jaren diverse Brabantse- en Nederlandse kampioenschappen in diverse afdelingen behaald. De laatste jaren waren met name de majorettes en de slagwerkgroep erg succesvol. De slagwerkgroep behaalde in 2018 tijdens het Open Nederlands Slagwerkkampioenschap een succesvolle zilveren medaille en diverse majorettegroepen hebben Brabantse- en Nederlandse titels in de wacht gesleept. Helaas is het kampioensteam gestopt en werd de majorettegroep begin 2020 opgeheven vanwege gebrek aan animo.

Evolutie
Gedurende de afgelopen honderd en twee jaar heeft de vereniging een evolutie doorgemaakt en heeft haar naam telkens aan de nieuwe situatie veranderd. Oorspronkelijk was de naam Fanfare Excelsior, in 1970 werd het Harmonie Excelsior en sinds dit 2020 is het Muziekvereniging Excelsior. De vereniging heeft op dit moment zo’n 90 enthousiaste leden en is aangesloten bij de Brabantse Muziekbond van Muziekverenigingen. De vereniging bestaat uit een harmonieorkest, een slagwerkgroep een muziekkapel, een opleidingsorkest en een blokfluitgroep. Alle leeftijdsgroepen tussen 8 en 72 jaar zijn binnen de vereniging vertegenwoordigd.

Respect en waardering
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen