26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneKunstenaars gaan mensen met dementie helpen met cursussen schilderen en fotografie

Kunstenaars gaan mensen met dementie helpen met cursussen schilderen en fotografie

Mensen met dementie kunnen vaak nog veel meer dan vaak wordt gedacht, daarom vindt Leef Deurne het hoog tijd om deze doelgroep die kans ook te bieden. In september starten ze met een cursusaanbod voor (thuiswonende) mensen met (beginnende) dementie onder de naam ‘Atelier laat je zien’.

Het doel van het initiatief is om mensen met beginnende dementie een creatieve uitlaatklep te bieden, waarin ze zichzelf kunnen zijn, als persoon los van dementie. Ook moet het een moment van rust bieden voor de mantelzorgers. “De begeleiders worden niet verwacht bij de activiteit”, legt de organisatie uit. “Tijdens de cursus draait het om de deelnemer en even niet om zorg. Waarbij de nadruk ligt op wat er wel kan en niet op wat niet meer lukt.”

Jeugdherinneringen
Mensen met dementie hebben vaak nog heel levendige herinneringen aan hun jeugd. Dat kan betekenen dat ze ineens hele verhalen vertellen over een locatie die wordt herkend van vroeger. “Daarom gaan we werken met twee lokale kunstenaars, schilder Angelika Poels en fotograaf Marije Zuidweg. We vinden het belangrijk dat de kunstenaar lokaal bekend is, zodat hij of zij hierop kan inspelen”, meldt Leef Deurne.

Vier locaties
Mensen met dementie kunnen deelnemen aan de cursus fotografie of schilderen in de periode van september 2022 tot mei 2023. Er wordt twee keer een cursus fotografie en twee keer een cursus schilderen aangeboden. Deze zullen plaatsvinden op vier verschillende locaties zoals in Deurne bij Den Draai, het Hofke van Marijke, het Gerardushuis en bij Ons Plekske in Liessel.

Expositie
De cursussen bestaan uit acht lessen van anderhalf uur en vinden plaats in de middag van 14.00 uur tot 15.30 uur. Aan het einde van de cursus is er een kleine expositie om te laten zien wat er door de deelnemers is gemaakt. Een groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers. Deelname aan een cursus van 8 lessen kost 40 euro, dat bedrag is inclusief gebruik van materialen. Het initiatief van ‘Atelier laat je zien’ wordt mede mogelijk gemaakt door Steun Welzijnszorg, Stichting het Vervolg, Gemeente Deurne en Dementievriendelijk Deurne.

Om je in te schrijven of voor meer informatie over deze cursussen kan je contact opnemen met Ingrid Bloemers via ingrid.bloemers@levgroep.nl of kijk op www.leefdeurne.nl/atelier-laat-je-zien. Lijkt het je leuk om deze lessen de kunstenaar te ondersteunen en mensen met dementie te begeleiden? Neem dan contact op met Ingrid voor meer informatie over hoe je als vrijwilliger iets kan bijdragen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen