9.2 C
Deurne
dinsdag 20 februari 2024
Home- DeurneKunstwerk van Deurnese Josanne van der Heijden prijkt in nieuwe Helmondse zwembad

Kunstwerk van Deurnese Josanne van der Heijden prijkt in nieuwe Helmondse zwembad

Het nieuwe zwembad De Braak in Helmond is al sinds begin deze maand in gebruik, maar werd vrijdag officieel geopend voor genodigden. Ook voor de Deurnese fotografe Josanne van der Heijden een bijzonder moment, want op een grote muur in het gebouw is het kunstwerk ‘Waterplezier verenigt’ te zien, dat ze in samenwerking met de Helmondse fotograaf Dave Van Hout heeft gemaakt.

De wandversiering laat op een creatieve wijze alle manieren zien waarop bezoekers het zwembad kunnen gebruiken. “Dave maakte de foto’s en ik heb het tot één geheel gemaakt”, vertelt Josanne van der Heijden. “Wij kennen elkaar al heel lang en toen er de vraag kwam om een fotokunstwerk te maken, vroeg Dave mij om daarbij mee te helpen. Hij was al bezig met foto’s maken van de bouw van het zwembad, maar er moest ook toepasselijke wandkunst in het nieuwe pand komen.”

Lang traject
Net als de totstandkoming van het zwembadgebouw zelf, had de ontwikkeling van het kunstwerk een lang traject vooraf nodig. “We moesten de ideeën en wensen van de gemeente, de architect en de verenigingen samenbrengen in één ontwerp, waar iedereen zich in kon vinden. Dus daar zijn de nodige besprekingen aan voorafgegaan”, legt Van der Heijden uit.

Het ontwerp werd tot in de kleinste details besproken: “Vooral de architect had natuurlijk hele specifieke ideeën over hoe ons werk moest gaan passen binnen zijn plannen. De witte banen bijvoorbeeld tussen de afbeeldingen in, komen ook weer op andere plaatsen in het ontwerp van het gebouw terug. Ook de kleuren moesten allemaal in aquatinten worden toegepast.

Verenigingen
Zelfs bij het maken van de foto’s door Dave van Hout was Josanne aanwezig: “Ik had al een idee in mijn hoofd van hoe het er uit moest gaan zien en had daar een opzet van gemaakt. Vervolgens moesten de foto’s worden gemaakt, die ik erin zou verwerken. In die afbeeldingen zie je de input terug van alle verenigingen die hun thuishonk hebben in het nieuwe zwembad. Van duikers tot waterpolospelers en van kinder- tot wedstrijdzwemmen.”

Verbindende factor
Ook de titel van het gigantische kunstwerk haakt in op de verbinding van alle gebruikers van het nieuwe zwembad: ‘Waterplezier verenigt’. Van der Heijden legt uit: “Water verenigt mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten al eeuwenlang. Het is in heel veel opzichten een verbindende factor, zowel letterlijk als figuurlijk. Het mooie is ook dat alle personen die op de foto’s te zien zijn, echt bestaande Helmondse mensen zijn. Al die losse beelden heb ik door middel van bewerkingen in Photoshop met elkaar verbonden met eigengemaakt water, maar dan grafisch softwarematig ‘water’”, lacht Van der Heijden.

Het kunstwerk is te zien in de gang naar de tribune in het nieuwe zwembad De Braak aan de Rembrandtlaan 16 in Helmond. Op zondag 17 december kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in het zwembad tijdens de open dag, die duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Ook kun je dan binnenkijken in de machinekamer en gratis komen zwemmen.

Foto’s: Josanne van der Heijden/Dave van Hout

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen