7.7 C
Deurne
dinsdag 23 april 2024
Home- DeurneLeegvelderworst op Tweede Paasdag

Leegvelderworst op Tweede Paasdag

Vier buren aan het Leegveld in Deurne hebben de handen ineen geslagen om hun bedrijven en woonomgeving veilig te stellen voor de toekomst, zij hebben een coöperatie opgericht. Op 22 april staat hun eerste evenement op de planning; de Leegvelderdag.

Natuurgebied
De vier ondernemers (Leny van den Eijnden, Rob van Helmond, Arjan Manders en Hans van Rijswick) hebben net als alle andere bewoners van het Leegveld te horen gekregen dat hun woon-werkomgeving de komende jaren wordt omgevormd tot natuurgebied. Om het herstel van hoogveen te bevorderen wordt de grondwaterstand omhoog gebracht. Dit heeft grote gevolgen voor de agrariërs, zij moeten grond inleveren en voldoen aan strengere regelgeving. Om dit te ondervangen gingen enkelen op zoek naar aanvullende activiteiten om het bedrijf te versterken en zo ontmoetten deze vier ondernemers elkaar en werd de coöperatie geboren.

Merk of concept
Het plan is om Leegveld te gaan zien als één erf om het zo te vermarkten als merk of concept, met eigen producten. Gelijktijdig willen de buren meer maatschappelijke acceptatie voor landbouw kweken en een einde maken aan het dichte woud aan regels dat de kringloop van uit- en aanleveren onnodig lang maakt.

Bemiddelen
De ‘Landbouw Innovatie Campus’ verleent medewerking aan het project, samen met ‘Ondersteuningsnetwerk veehouderij’ bemiddelen zij voor de vooruitstrevende ondernemers in contacten met de juiste ambtenaren. Zo wordt het gesprek op gang gebracht over de mogelijkheden om de doelen te bereiken.

Natuurgebied pachten
Om visie en ideeën zitten de Leegvelders niet verlegen. Ze hebben de wens om stukken grond van het toekomstige natuurgebied te pachten en pleiten ervoor voorrang te krijgen bij de uitgifte. Gezamenlijk zouden zij een deel van het natuurbeheer op zich willen nemen.

Product
De coöperatie Leegveld is begin februari officieel opgericht. Binnenkort volgt het eerste Leegveld product: een tappunt aan de weg voor verse rauwe melk van de koeien van één van de vier betrokken ondernemers. Het eerste gezamenlijke evenement staat ook al gepland, op Tweede Paasdag. De biggen die bij één van de boerderijen zijn geboren en groot gebracht, zijn dan geslacht en worden die dag verwerkt en verkocht. Daarnaast zullen er producten uit de tuin van de andere boeren verkrijgbaar zijn.

Foto’s: Daniëlle van de Haterd

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen