4 C
Deurne
dinsdag 5 december 2023
Home- DeurneLeerlingen Gerardusschool en De Aventurijn doen mee aan E-waste Race

Leerlingen Gerardusschool en De Aventurijn doen mee aan E-waste Race

Tien basisscholen uit Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Son en Breugel gaan vier weken lang de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen tijdens de E-waste Race. In Deurne doen leerlingen van de Gerardusschool en De Aventurijn mee met de wedstrijd.

Bij de E-waste Race die maandag start, krijgen de kinderen eerst uitleg over onderwerpen als consuminderen, grondstof schaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles door een afvalexpert, gaan de leerlingen zelf op pad om e-waste in te zamelen.

Spullen ophalen
De uitdaging hierbij is om zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Café. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen. Losse batterijen of accu’s mogen niet bij de actie worden ingeleverd. Afvalverwerker Blink zorgt ervoor dat de ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt, zodat dit kan worden hergebruikt of gerecycled.

In 2021 werd groep 8 van de Gerardusschool winnaar van de actie, die door de afvalverwerker samen met Race Against Waste wordt gehouden. De Deurnese scholieren wisten toen in totaal 5.678 apparaten in te zamelen. De winnaars kregen twee jaar geleden als beloning een schoolreisje naar De Ontdekfabriek.

Op zolder
Directeur Timmy de Vos van Race Against Waste zegt dat er nog een wereld te winnen valt op het gebied van e-waste inzameling: “De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen.”

Van sommige apparaten kan tot 95% van de onderdelen hergebruikt worden, legt De Vos uit: “Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving. Bijdragen aan een groenere, mooiere wereld is enorm leuk en kan al met kleine stapjes. Het motiveert en beloont!”

De E-waste Race 2023 in Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Son en Breugel start op maandag 11 september en duurt tot en met donderdag 5 oktober.

Foto: Race against Waste

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen