4 C
Deurne
dinsdag 5 december 2023
Home- DeurneLeerlingen Gerardusschool op promotietour voor E-waste Race

Leerlingen Gerardusschool op promotietour voor E-waste Race

De leerlingen van de Gerardusschool in Deurne zijn een promotietour gestart om hun deelname aan de E-waste Race onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk mensen.

Zaterdagochtend waren leerlingen Robin, Feline en Aafke van de basisschool te gast bij het radioprogramma Deurne Draait Door van DMG om een oproep te doen aan alle inwoners van Deurne, om oude en kapotte elektrische apparaten aan te melden bij de Gerardusschool.

Ontdekfabriek
In totaal doen tien basisscholen uit Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Son en Breugel mee aan de wedstrijd, waarbij zoveel mogelijk E-waste moet worden ingezameld. De winnende school wordt beloond met een leerzame prijs, legt Robin uit: “We kunnen als we eerste worden naar een ontdekfabriek in Eindhoven.”

Voor deelname aan de E-waste Race hebben de kinderen eerst een uitleg op school gekregen over onderwerpen als consuminderen, grondstof schaarste, hergebruik en recyclen. “We hebben vooral veel voor moeten bereiden op school. Daarna natuurlijk flyers uitdelen zodat iedereen er vanaf weet en dan nu overal van alles ophalen”, leggen de leerlingen van de Gerardusschool uit.

Spannend
De E-waste Race is niet alleen leerzaam voor de kinderen, maar ook spannend omdat ze de strijd aangaan met andere scholen in de regio waaronder nog een Deurnese basisschool; De Aventurijn. Die school staat in de tussenstand van afgelopen maandag op de eerste plaats. De Gerardusschool neemt op dit moment de vierde plek in, maar Robin, Feline en Aafke hebben er alle vertrouwen in dat dit nog gaat veranderen na hun oproep via DMG Radio.

“We kunnen allerlei apparaten gebruiken, zoals oude elektrische kabels, televisies en koffiezetapparaten. Eigenlijk alles met een stekker, maar het mag niet groter zijn dan ongeveer 50 bij 50 centimeter en ook geen batterijen of accu’s”, vertelt Robin.

Ophalen
De leerlingen leggen uit dat mensen die nog oude elektronica hebben, dit online kunnen doorgeven: “Dan ga je naar ewasterace.nl en kun je dit aanmelden, wel natuurlijk voor de Gerardusschool en niet die andere school”, zeggen Robin, Feline en Aafke met een lach. “En dan kun je zeggen waar de spullen staan en komen wij het ophalen”, voegt Robin nog toe.

De leerlingen die zaterdagochtend bij Deurne Draait Door op bezoek kwamen om hun school te promoten bij de E-waste Race hadden geluk. Omdat de radiostudio van DMG net is gemoderniseerd, stond er een hele stapel oude elektronische apparaten op hen te wachten. Die mochten Robin, Feline en Aafke meenemen naar de Gerardusschool, dus dat werd nog wel even flink sjouwen op de terugweg.

E-waste inleveren kan bij de wedstrijd nog tot en met donderdag 5 oktober.

Foto: Ramon van Hoek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen