Zes leerlingen uit de bovenbouw van het Willibrord Gymnasium in Deurne hebben een reis gemaakt naar een bijzondere bestemming in Zwitserland. Ze mochten een bezoek brengen aan diverse onderzoekslaboratoria van CERN in Genève.
Bij dit onderzoeksinstituut bestuderen wetenschappers de fundamentele structuur van de deeltjes waaruit alles om ons heen bestaat. Dit doen ze met behulp van ’s werelds grootste en meest complexe wetenschappelijke instrumenten. CERN doet natuurkundig onderzoek naar de kleinste en ondeelbare deeltjes zoals elektronen, quarks en het beroemde Higgs-deeltje. Hiervoor worden protonen versneld tot lichtsnelheid, waarna men ze op elkaar laat botsen.
Niet een adresje waar je zomaar even kunt binnenlopen. Daarom had het Willibrord Gymnasium zich bij QuarkTravel studiereizen ingeschreven voor deze trip met het verzoek om CERN te bezoeken. Deze reisorganisatie organiseert voor leerlingen uit klas 5 of 6 van middelbare scholen jaarlijks bezoeken aan een onderzoeksinstituut.
“Dit keer werden wij geselecteerd en konden we met zes leerlingen van het Willibrord naar CERN in Zwitserland”, vertelt natuurkundedocent Geert-Jan van Soest. Met de bus ging de reis richting het onderzoeksinstituut. Naast leerlingen van het Willibrord Gymnasium reisden ook leerlingen en begeleiders van andere scholen mee.
Hun tijdelijke onderkomen in Zwitserland was een jeugdherberg in Genève. Van daar uit bezochten de leerlingen verschillende onderzoekslaboratoria, lezingen en demonstraties bij CERN. Ook mochten ze zelf een aantal experimenten doen. De avonden werden gevuld met het bezoeken van de stad Genève. “Deze studiereis was een hele mooi, interessante ervaring voor zowel de leerlingen als de begeleiders”, besluit Geert-Jan van Soest.
Foto: Willibrord Gymnasium