9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneZuidoost-Brabant krijgt 20 miljoen van het Rijk voor verdere ontwikkeling in Brainport-gemeenten

Zuidoost-Brabant krijgt 20 miljoen van het Rijk voor verdere ontwikkeling in Brainport-gemeenten

In het kader van de Regio Deals die de brede welvaart van de regio’s West- en Zuidoost-Brabant moeten versterken, maakt het Rijk 20 miljoen euro vrij voor onze regio. Het geld wordt gebruikt voor ‘Thuis in Brainport’.

Dit is een gezamenlijk programma dat is opgesteld door de Metropoolregio Eindhoven (MRE) in samenwerking met 21 gemeenten waaronder Deurne, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders. Het Rijk wil hiermee investeren in de economische groei van Brainport, maar ook in de maatschappelijke gevolgen hiervan. Voor Zuidoost-Brabant zijn er drie onderwerpen waarop de focus komt te liggen. Dit zijn: ‘Sociale samenhang’, ‘Competentieontwikkeling Basisvaardigheden’ en ‘Leefbaarheid’.

Robots
In West-Brabant komt 15 miljoen beschikbaar voor brede welvaartsprojecten die de innovatieve, plantaardige kracht van de regio versterken. Hierbij gaat het om onder meer bewustwordingsacties rondom plantaardig en gezond voedsel in sportkantines of buurthuizen. Ook wordt het geld ingezet voor de toepassing van robots in de agrarische sector, het beter opvangen van regenwater voor gebruik in tijden van droogte en de aanleg van voedselbossen.

Er komt geen nieuwe Regio Deal voor de regio Noordoost-Brabant. Dit besluit heeft het Rijk genomen met het oog op de grote overvraging van de beschikbare middelen, een evenredige verdeling over het land en rekening houdend met lopende deals. In de regio Noordoost loopt tot eind 2024 nog de Regio Deal uit de derde tranche. Het Rijk benadrukt dat ze de samenwerking binnen deze Regio Deal als vruchtbaar en prettig ervaart. Ook heeft de overheid aangegeven in gesprek te willen blijven met de regio Noordoost over het indienen van een aanvraag voor de volgende tranche eind dit jaar.

‘Deal Making-fase’
Nu bekend is welke Regio Deals zijn toegekend, start het vervolgproces. In deze zogenoemde ‘Deal Making-fase’ werken de partners in de regio, de provincie Noord-Brabant en het Rijk de deal samen verder uit. Tijdens deze fase wordt er een besluit genomen over wie wat bijdraagt. Uiteindelijk worden alle beslissingen vastgelegd in een convenant dat naar verwachting voor 1 september dit jaar ondertekend wordt.

Foto: Techniekcentrum Brainport

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen