16.2 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- ZeilbergLeerzaam ‘speulen en vrûten’ voor kinderen bij Zeilbergs Gebortel op Kerkplein

Leerzaam ‘speulen en vrûten’ voor kinderen bij Zeilbergs Gebortel op Kerkplein

Het Kerkplein in de Zeilberg wordt in de herfstvakantie omgetoverd tot een groot indoor- en outdoor-speelparadijs voor het nieuwe evenement Zeilbergs Gebortel. Kinderen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar kunnen zondag 15 oktober naar hartenlust komen ‘speulen en vrûten, mi handen en vuuten’.

“Oftewel zoals wij dat in de Zeilberg noemen: ouderwets bortelen. Menig ouder begrijpt dan precies wat wij bedoelen”, zegt Tom van Leeuwen van de organisatie. “Urenlang vertier en speelplezier in een veilige omgeving. En de papa’s en mama’s, opa’s en oma en andere verzorgers houden vanaf een afstandje mooi een oogje in het zeil.”

Van Leeuwen legt uit dat het niet een doorsnee speeltuin wordt: “We vinden het belangrijk dat de kinderen ook spelenderwijs ontdekken waar ons voedsel vandaan komt. De wekelijkse boodschappen uitzoeken in de winkel kennen ze wel, zeker als het over lekkere dingen gaat. Daar is de kar snel mee gevuld. Maar waarvan wordt dat brood gemaakt bijvoorbeeld?”

Agrarische ondernemers
Naast de spellen waarbij de kinderen vrij kunnen spelen, staan er op het plein ook negen kraampjes met doe-opdrachten, die door lokale agrarische ondernemers bedacht zijn. “Ouders die hun kind via de verstrekte QR-code van te voren aangemeld hebben, krijgen bij binnenkomst een passende traktatie en een opdrachtenkaart voor hun kind waar de scores op bijgehouden worden”, vertelt Tom van Leeuwen.

Bij ieder kraampje kunnen de kinderen meehelpen met bijvoorbeeld het binnenhalen van de oogst, het herkennen van de groenten of het rapen van de eieren. “Aardappeltelers Piet en Jan zorgen voor een ‘pieper spektakel’, waar uiteraard heerlijke frietjes bij horen. Boerin Josine deelt warme chocolademelk uit en neemt haar vrolijkste koe mee, die graag gemolken wil worden. Teelster Marion leert de kinderen komkommers vangen, zonder dat deze de grond raken. En bij Boer Harrie en Boer Peter gaan we hoofdrekenen door de waarde van de spaarvarkentjes bij elkaar op te tellen”, aldus Van Leeuwen.

Proeven
Na al dat harde werk mogen de kinderen ook zelf proeven van onder meer knakworstjes en vers gebakken pannenkoekjes, gemaakt van eigen meel, melk en zelf gevonden kippeneieren. Voor de kleinste kinderen is er een draaimolen die ze meeneemt op safari en de grotere kinderen kunnen een een ritje maken op Herman de Stier. Dj Mark van de Mortel zorgt tijdens de middag voor de muziek.

Zeilbergs Gebortel vindt plaats op zondag 15 oktober op het Kerkplein in de Zeilberg en begint 14.00 uur.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen