22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- Deurne‘Levende boeken’ vertellen hun verhalen in Deurnese bieb

‘Levende boeken’ vertellen hun verhalen in Deurnese bieb

In een wereld die steeds meer lijkt te draaien om het individu, wil de bibliotheek in Deurne juist een mogelijkheid bieden om in gesprek te blijven met elkaar. Vooral met mensen die elkaar in het dagelijkse leven niet snel tegen het lijf lopen. Om dit te bereiken houdt de bibliotheek aanstaande zaterdag van 12.30 uur tot 16.00 uur de Living Library in het Huis voor de Samenleving in Deurne. 

Mensen zijn hierbij als het ware het boek en vertellen hun relaas. Het zijn personen en verhalen waar iemand waarschijnlijk niet zo snel mee in contact komt en misschien wel een vooroordeel over heeft. Door met elkaar in gesprek te gaan leren mensen elkaar beter kennen en begrijpen en wordt duidelijk of die oordelen eigenlijk wel kloppen.

Dertig minuten
In Someren en Helmond bestaat de Living Library al langer en bleek het initiatief zeer succesvol. “Vaak blijven mensen de hele dag binnen” vertelt organisator Joyce Klumpers. “Anderhalf jaar geleden was er een editie in Someren. Er kwam toen een man binnen die een écht boek kwam terugbrengen. Hij vroeg zich af wat er te doen was. Na een korte uitleg besloot hij te blijven, omdat hij toch nog een half uur over had. Uiteindelijk hebben we hem en zijn gesprekspartner na drie kwartier uit elkaar moeten trekken wegens sluitingstijd.”

De gesprekken duren maximaal dertig minuten. Via de balie geven bezoekers aan met welk ‘boek’ ze in gesprek willen gaan. De bibliotheek leent deze personen oftewel levende boeken uit met verhalen over onder andere misbruik, autisme, visuele beperking, suïcide, armoede en vluchtelingen. Het doel van de Living Library is het samenbrengen van mensen, het wegnemen van vooroordelen en het doorbreken van taboes door open met elkaar in gesprek te gaan. Alle levende boeken zijn getraind en ervaren met het delen van hun verhaal.

Lokale boeken
Het concept is overgewaaid uit Denemarken en in ons land opgepikt door een organisatie die de bijeenkomsten regelt voor verschillende partijen. Daar heeft Klumpers een opleiding gevolgd zodat zij dit in onze regio kan organiseren: “Er is een bestand met personen die zich als levende boeken inzetten. Toch probeer ik altijd iemand te regelen die uit dezelfde regio komt. Een transgender uit Amsterdam laten invliegen is toch anders dan een transgender met een zelfde accent als de bezoekers.”

Om dit voor elkaar te krijgen heeft Klumpers al een lokaal bestand van 34 mensen aangelegd. “Het zijn op dit moment vaak nog zware verhalen die de revue passeren. Het lijkt me ook leuk om bijvoorbeeld een beroepsclown aan het bestand toe te voegen. Of andere bijzondere beroepen en positieve verhalen”, zegt Joyce Klumpers. 

Voor zowel de levende boeken die hun verhaal kunnen doen, als voor de deelnemers die vaak met heel andere verwachtingen naar de bijeenkomst komen en met nieuwe inzichten vertrekken, is de Living Library volgens Klumpers een belangrijk en waardevol initiatief.

Deelname aan de Living Library is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen zaterdag tussen 12.30 uur tot 16.00 uur vrijblijvend binnenlopen in de bibliotheek in het Huis voor de Samenleving in Deurne.

Foto: Martijn Bergsma

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen