17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- ZeilbergLezing in Den Draai over ondergronds Peelland in Tweede Wereldoorlog

Lezing in Den Draai over ondergronds Peelland in Tweede Wereldoorlog

De illegaliteit in oorlogstijd is het onderwerp waar Piet Snijders woensdagavond 19 april over vertelt in de lezing ‘Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog’. Zeker in Peelland werd het verzet al kort na de oorlog graag geromantiseerd en zijn er boeiende verhalen over te vertellen.

Snijders geeft als voorbeeld ‘De Ontmoeting’ van Antoon Coolen en ‘De Zwarte Plak’ van Toon Kortooms. “Het gegeven dat daar ‘lang niet alles’ in stond, maakte de illegaliteit alleen maar geheimzinniger. Wat was precies dat verzet? Wie hoorde erbij, wie niet? En waarom ging de één wel en de ander niet ondergronds”, zegt Piet Snijders.

Cor van Staveren
Hoewel hij met zijn geboortejaar 1952 ‘na-oorlogs’ is, heeft Snijders sinds zijn kindertijd zich afgevraagd wat de antwoorden zijn op al die vragen. In zijn inleiding gaat hij woensdagavond proberen daar meer duidelijkheid over te scheppen. Ook brengt hij een verrassend filmportret mee van wijlen Maria van Staveren; de jongste zus van verzetsheld Cor van Staveren van de Eikenhof uit Veulen-Venray.

Oorlogsverhalen
Piet Snijders is de jongste van negen uit een boerengezin in de Veluwepeel in Asten-Heusden. Zijn ouders hebben de oorlog met hun vijf oudste kinderen intensief meegemaakt. In zijn jonge jaren hoorde Piet gretig hun oorlogsverhalen aan. In zijn werkzame leven was hij meer dan veertig jaar journalist bij het Eindhovens Dagblad en werd hij geïntrigeerd door de vele oorlogsverhalen.

‘Death Valley De Peel’
Na zijn pensionering werd Piet ‘storyteller’ bij Museum Klok & Peel in Asten. Het regionaal project ‘Death Valley De Peel’ bij de viering ‘75 jaar vrijheid’ kwam uit zijn koker. Snijders schreef diverse boeken, waaronder de oorlogsboeken ‘Death Valley De Peel’ en ‘Doublecrash’.

De lezing van Piet Snijders vindt plaats op woensdag 19 april in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 1 in Deurne-Zeilberg en start om 20.00 uur. De entree bedraagt 3 euro, voor leden van Heemkundekring H.N. Ouwerling is de entree gratis.

Foto: VVV Land van de Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen